Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon odprl Poslovno konferenco v Mendozi

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu se je danes v mendoškem kongresnem centru udeležil Poslovne konference, ki je namenjena krepitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Argentino ter slovenskimi gospodarstveniki po svetu. V nagovoru se je minister Arčon, ki ga v Mendozi spremlja gospodarska delegacija iz Slovenije, zahvalil vsem, ki po svojih najboljših močeh krepijo sodelovanje med državami, in dejal, da so prav Slovenci po svetu lahko najboljša vez za povezovanje med državami. Ob tem je povabil vse, da se povezujejo, ohranjajo stike in še naprej iščejo skupne interese, ki so osnova za krepitev sodelovanja.
Minister Arčon med nagovorom na odprtju poslovne konference. Minister stoji pred publiko, ki sedi.Za njim zastave.

Minister Arčon med nagovorom na odprtju poslovne konference. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Poslovna konferenca, na kateri so svoje delovanje predstavili tudi častni konzuli, je sestavljala štiri panele na katerih so udeleženci razpravljali o internacionalizaciji, zelenem in digitalnem; o temeljih slovenskega gospodarstva; o priložnostih za tesnejše sodelovanje; predstavili so svojo vizijo dela in dobre prakse uspešnih podjetnikov. Poudarek konference je bil tudi na trajnostnem zelenem in vinskem turizmu. Na konferenci so se zvrstila tudi posamična srečanja gospodarstvenikov z namenom pospeševanja ekonomske izmenjave.

Pred tem si je minister Arčon skupaj s predstavniki Slovensko-argentinske gospodarske zbornice (SLOAR) ogledal proizvodnjo podjetja IMPSA in njihov tehnološki razvojni center. IMPSA je edino podjetje v Latinski Ameriki z lastno tehnologijo za izdelavo opreme za proizvodnjo vetrne energije in hidravlike.

Vseslovensko srečanje se bo zaokrožilo v nedeljo z velikim družabnim dogodkom v Slovenskem domu v Mendozi in zahvalno sveto mašo, ki jo bo vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki je po imenovanju Slovenske škofovske konference odgovoren tudi za Slovence zunaj Slovenije.

Provinca Mendoza z glavnim mestom Mendoza leži ob vznožju Andov na zahodu strani Argentine. V deželi sonca in dobrega vina, kot pregovorno imenujejo te kraje, danes živi tudi močna slovenska skupnost. Od tod prihajajo Mendoški oktet, Mendoški pevski zbor, Otroški pevski zbor Škrjančki, ki so s svojim ubranim petjem že gostovali v Sloveniji in so med Slovenci poznani. Mendoški Slovenci veljajo za priznane vinarje in so izjemno aktivni v mnogih vinskih kleteh na tem področju. Tu je moč najti tudi uspešne slovenske gospodarstvenike, predvsem pa velja ta slovenska skupnost za eno najbolj srčnih in pristnih slovenskih skupnosti.