Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. novembra 2022

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 16.25 so v Potočnikovi ulici v Škofji Loki gasilci PGD Škofja Loka nudili prvo pomoč neodzivni osebi do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Ptuj

Ob 1.50 so v Hlaponcih, občina Juršinci, gasilci PGD Gabrnik, Grabšinski breg in Polenšak nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so jo oskrbeli in prepeljali v SB Ptuj.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 6.54 je na Tacenski cesti v Ljubljani oseba skočila z mostu v reko Savo. Gasilci GB Ljubljana so jo premraženo našli okoli 200 metrov dolvodno na bregu reke ter reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi le-te.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.39 je v Kidričevi ulici v Celju prišlo do naleta tovornega in dveh osebnih vozil. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovano osebo in odklopili akumulatorje ter posuli razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP Celje prepeljali v SB Celje.

Ob 18.55 je v naselju Lokovina, občina Dobrna, kombinirano vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGE Celje in PGD Velenje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč ponesrečencu, usmerjali promet, posuli in očistili cestišče ter nudili pomoč vlečni službi.  Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.25 sta na trzinski obvoznici pri križišču za industrijsko cono v občini Trzin trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi in prenosu težje poškodovane osebe, odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine. Poškodovani sta bili dve osebi.

Ob 13.19 je na trzinski obvoznici v smeri Domžal v občini Trzin prišlo do verižnega trčenja dveh osebnih vozil. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka ter na vozilih odklopili akumulatorja. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 13.32 sta na Ljubljanski ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in očistili razlite motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.01 je v naselju Prečna, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste na brežino in se prevrnilo na streho. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, postavili avto na kolesa, ga umaknili s ceste, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 8.54 je na cesti Novo mesto–Metlika, pri naselju Vinja vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na bok. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili avto na kolesa, ga umaknili s ceste in očistili kraj dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Postojna

Ob 13.29 ja na regionalni cesti med Postojno in Planino, občina Postojna, voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča v obcestni jarek. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom osebo rešili iz vozila ter pomagali reševalcem in policiji. Reševalci NMP Postojna so poškodovano voznico oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Ptuj

Ob 22.06 je v naselju Drbetinci, občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ptuj, Gornja Radgona in JZ GB Maribor so odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo ter pomagali reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenca.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.41 je na cesti Dravograd–Maribor v naselju Sv. Boštjan, občina Dravograd, osebno vozilo zapeljalo s cestišča ter se zagozdilo med drevesa. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo in jo prenesli do reševalnega vozila. Reševalci ZRCK so poškodovanca oskrbeli ter prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 5.16 so ob stanovanjski hiši v Utiku, občina Vodice, pod nadstreškom goreli zabojniki za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Bukovica-Utik in Repnje-Dobruša. Nadstrešek velikosti 6 x 4 metre je uničen, škoda pa je nastala tudi na sosednjem nadstrešku.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 8.29 so na Ljubljanski cesti v Postojni stanovalci večstanovanjskega objekta zaznali vonj po plinu. Gasilci PGD Postojna so zavarovali objekt, preventivno zaprli plinske ventile, opravili meritve plinov in prezračili objekt. Na kraju je bil prisoten upravnik objekta, ki je prevzel nadaljnjo sanacijo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 9.51 je na Cesti Železarjev na Jesenicah iz cisterne iztekalo vodno steklo. Gasilci GARS Jesenice so cisterno zatesnili in prečrpali nevarno snov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.24 je krajan v okolici kraja Merljaki, občina Renče-Vogrsko, naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila v primerno skladišče topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 9.41 je v gozdu pri naselju Bač, občina Ilirska Bistrica, krajan pri spravilu lesa naletel na pet vadbenih tankovskih granat JLA iz obdobja do leta 1991. Najdbe sta prevzela pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Notranjske regije in jih do uničenja shranila v primerno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 1.01 so v naselju Šmarjeta pri Celju, občina Celje, gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili dostop reševalcem do onemogle osebe.

Izpostava Koper

Ob 20.27 sta v parkirni hiši na Ankaranski cesti v Kopru v okvarjenem dvigalu ostali ujeti osebi, ki so ju s tehničnim posegom rešili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 11.37 je na ulici XXXI. divizije v Kranju zaradi okvare na ventilu iztekala voda. Gasilci GARS Kranj preprečili nadaljnje iztekanje in posesali vodo iz prostorov.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.22 so v naselju Leskovec v občini Šmartno pri Litiji gasilci PGD Javorje nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Ob 15.42 so na Viški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.51 je na Partizanski ulici v Radljah ob Dravi po stopnicah padla in se poškodovala starejša oseba. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem nudili pomoč pri zdravstveni oskrbi ter prenosu ponesrečene osebe do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v UKC Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/