Skoči do osrednje vsebine

Dan slovenske hrane: Ko iz šolskih kuhinj zadiši po tradicionalnem slovenskem kosilu

Na dan slovenske hrane so mladi kuharji Kuhne pa to na osnovni šoli Trzin medse povabili državno sekretarko Azro Herceg. Spregovorili so o zdravi prehrani in s svojo mentorico pripravili zdravo, sezonsko, lokalno značilno kosilo - enolončnico iz kislega zelja in ajdove kaše ter narastek iz prosene kaše z jabolki, ki so ji dodali nekaj cimeta in medu.

Ravnateljica šole Matejka Chvatal je pritrdila, da si predstavljeno tradicionalno kosilo zaslužili kuhanje v največjih loncih šolske kuhinje in posebno mesto v jesensko-zimskem jedilniku. Zato bodo s tem kosilom v bodoče razvajali vse učence.

Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane sta priložnost, da različni resorji, ki sodelujemo pri tem, izpostavimo svoje poudarke. V osnovi so živila tradicionalnega zajtrka: črn kruh, mleko, jabolko ter med in mleko.

Na Ministrstvu za zdravje ob Tradicionalnem zajtrku poudarjamo zdravo prehranjevanje, redno zajtrkovanje, uživanje sveže sezonske zelenjave in sadja ter pripravo zdravih obrokov.

Vse to so tudi cilji Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, Dober tek Slovenija, zdravo uživaj & več gibaj, ki ga koordiniramo na ministrstvu, vanj pa se vključujejo številni resorji.

kuhanje na osnovni šoli Trzin
1 / 2