Skoči do osrednje vsebine

Vsak peti otrok v Sloveniji svoje duševno zdravje ocenjuje kot slabo

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes na simbolični primopredaji dnevne posle predal svojima mini namestnicama in predstavil, kako sam v svoje delo vpleta področje, ki se tiče otrok, s posebnim poudarkom na duševnem zdravju.

Pomembno vprašanje, na katerega po navadi ne odgovorimo iskreno je »Kako se počutite?« Za normalizacijo in destigmatizacijo pogovora o duševnem zdravju je ključno, da ustvarjamo okolja, kjer se spodbuja spregovoriti o našem počutju – tudi in še posebej, ko to ni dobro. Podobne probleme sta na primopredajnem sestanku izpostavili začasni namestnici, junior ambasadorki Unicefa Slovenija, Aida in Julija ter opozorili na ključne izzive, ki jih opažata na področju duševnega zdravja otrok in mladih. Namestnici sta predstavili zaskrbljujoče rezultate raziskave UNICEF-a Slovenija, ki je merila samooceno duševnega zdravja otrok in mladih v Sloveniji. Podatki so med drugim pokazali, da vsak peti otrok v Sloveniji svoje duševno zdravje ocenjuje kot slabo ter da je skoraj 50 % otrok in mladih pri sebi opazilo porast stisk in tesnobe.

V nadaljevanju sta predlagali rešitve, s katerimi bi lahko izboljšali tako psihično kot tudi fizično počutje. Želita si, da bi bil vsak otrok slišan in upoštevan in da bi imel občutek, da lahko zaupa svoje težave tako staršem, kot tudi učiteljem in prijateljem. Predvsem sta izpostavili, da je otrokovo duševno zdravje enako pomembno kot fizično. Zato sta se kot ministrici za zdravje zavezali h krepitvi celostnega pristopa k zgodnjim intervencijam, z namenom pravočasne obravnave otrok.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tem povedal: » Ključen in pomemben korak je ta, da duševno zdravje in probleme povezane z njim destigmatiziramo. Težava je predvsem v tem, da otroci ne pridejo do svetovanja, ki ga potrebujejo. Najti moramo pot, da bo otrok slišan, vaša naloga pa je, da nas vedno vlečete za rokav in opozarjate nase.«