Skoči do osrednje vsebine

Podpis dogovora o primarni ravni zdravstva na območju Mestne občine Ljubljana

Ministrstvo za zdravje (MZ) in Mestna občina Ljubljana (MOL) sta podpisali dogovor, s katerim si prizadevata urediti zdravstveno varstvo na območju Mestne občine Ljubljana.

Obe strani sta zadovoljni, da sta našli skupni interes, to je postaviti pacienta na prvo mesto, izboljšati dostopnost in najti način, da se težave pacientov brez družinskega zdravnika uredijo v čim krajšem času. Podpisani dogovor med drugim predvideva, da si bosta obe strani, vsaka v okviru svojih pristojnosti in upoštevajoč pristojnosti ostalih deležnikov, prizadevali, da bo med Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana (UKC LJ) in zdravstvenim domom Ljubljana do 31. 12. 2022 sklenjen sporazum o medsebojnem sodelovanju pri izvajanju nujne medicinske pomoči in dežurne službe v urgentnem centru UKC LJ in da bodo na območju MOL s 1. januarjem 2023 vzpostavljene ambulante za neopredeljene zavarovane osebe v skladu z 18. členom Zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva.

Ob pripravi sistemske zakonodaje s področja zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja pa bodo preučili možnost, da ima zavarovana oseba pravico do izbire zdravnika in zdravstvenega zavoda v regiji.

Prav tako bodo pri pripravi sistemske zakonodaje s področja zdravstvene dejavnosti preučili možnost spremenjene ureditve postopkov priznanja poklicne kvalifikacije, pridobljene v tujini in možnosti opredelitve znižanja stopnje znanja slovenskega jezika z namenom zagotavljanja kadra.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob podpisu povedal: »veseli me, da smo sklenili dogovor in s skupnimi močmi skušamo urediti področje družinske medicine na področju MOL.«

Župan MOL Zoran Janković pa je dodal, da ta dogovor »dokazuje, da tudi vlada razume, da je zdravstvo ključno vprašanje, ki ga mora rešiti«.