Skoči do osrednje vsebine

Otroci prevzemajo vloge odraslih in opozarjajo na stiske

Ob svetovnem dnevu otrok, katerega obeležujemo 20. novembra, je pri nas tudi tokrat v ospredju duševno zdravje otrok in mladih.

Tudi letos so otroci za en dan zasedli najpomembnejše politične vloge v državi in opozorili, da je tema duševnega zdravja del vseh nas, del vseh resorjev in kot taka potrebuje pozornost vseh deležnikov. S prevzemom vlog odraslih so opozorili na ključne izzive, ki jih sami opažajo, ter predlagali konkretne akcijske točke za posamezne resorje. Junior ambasadorki UNICEF-a Izabela Lara Gracer in Lara Gašić sta tako na Ministrstvu za pravosodje simbolno prevzeli  ministrsko vlogo.

S prevzemom vlog  sta državna sekretarja na ministrstvu dr. Sebastjana Zbičajnika in dr. Igorja Šoltesa opozorili na ključne izzive na področju pravosodja, sprejeli pa so tudi skupno zavezo:

»Na otroke v sodnih procesih moramo biti še posebej pozorni. Okrepiti je potrebno usposobljenost strokovnega kadra v pravosodju, ki je v stiku z otroki, z namenom prilagojenega in usklajenega pristopa ter nudenja ustrezne podpore otrokom, predvsem zaščito pred negativnimi dejavniki. Potrebne so smernice za zaslišanje otrok za vse uradne osebe in druge strokovnjake, ki se pri svojem delu srečujejo z otroki, poleg tega pa tudi njihovo sistematično usposabljanje za izvedbo razgovorov z otroki.«

Svetovni dan otrok si zato tudi letos prizadeva, da bi pogovor o duševnem zdravju postal del vsakdana in da bi bili otroci in mladi v stiski pravočasno deležni celostne obravnave in kakovostne pomoči. Polovica vseh duševnih težav se namreč začne že pred 15. letom starosti, 75 odstotkov vseh duševnih motenj pa se razvije do 25. leta starosti. Zato sta UNICEF Slovenija in omrežje za mlade Joonglaa na Instagramu, v sodelovanju z zakonsko in družinsko terapevtko Polona Greif, ustvarila videovsebine – tako imenovane “plonk listke #kakosepočutiš”, ki so lahko v pomoč pri spopadanju s stiskami v povezavi z družino, prijatelji, šolo, ljubeznijo, samopodobo, medvrstniškim nasiljem, stresom in izgorelostjo.

Mlada ambasadorka UNICEFa za ministričino pisalno mizo
1 / 3