Skoči do osrednje vsebine

Otroci potrebujejo spodbudno okolje in ustrezne prostorske rešitve

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) Uroš Vajgl je v okviru obeležitve Svetovnega dneva otrok sprejel junior ambasadorke UNICEF mini ministrico Ranyo in mini državni sekretarki Umo in Kristino. Namen srečanja je bilo spodbuditi odprt pogovor o čustvih in pozvati k sistemskim spremembam na področju duševnega zdravja otrok.
Državni sekretar Uroš Vajgl in junior ambasadorke UNICEF
1 / 3

Ob obeležitvi svetovnega dneva otrok in 33 let od sprejema Konvencije o otrokovih pravicah potekajo prizadevanja, da bi pogovor o duševnem zdravju postal del vsakdana, ter da bi bili otroci in mladi v stiski pravočasno deležni celostne obravnave in kakovostne pomoči. Polovica vseh duševnih težav se namreč začne že pred 15. letom starosti, 75 odstotkov vseh duševnih motenj pa se razvije do 25. leta starosti.

Tema duševnega zdravja je del vseh nas, del vseh resorjev in kot taka potrebuje pozornost vseh deležnikov. Letos mladi z obiskom Državnega zbora Republike Slovenije in nekaterih ministrstev opozarjajo na ključne izzive, ki jih sami opažajo, za posamezne resorje pa so predlagali tudi konkretne akcijske točke, v želji, da jih pustijo na agendi posameznega državnega organa.

MOP so prepoznali kot enega ključnih resorjev, ki lahko vpliva na izboljšanje duševnega počutja otrok, zato so državnemu sekretarju Urošu Vajglu predstavili sporočila otrok ter predloge za naslavljanje določenih težav, ki jih zaznavajo v okviru našega resorja.

»Danes sva z Ranyo sklenila, da je izjemno pomembno ozaveščati o tem, da lahko področje okolja in prostorske ureditve močno vpliva na otrokovo duševno zdravje. Zato se zavezujemo k boljšemu medsektorskemu povezovanju z namenom oblikovanja okoljskih politik in prostorskega načrtovanja po meri otrok in mladih, ki potrebujejo dostopne prostore za druženje, varna domovanja za odraščanje in spodbudno okolje za učenje. S tem želimo tudi na našem ministrstvu prispevati k celostni obravnavi duševnega zdravja,« je povedal državni sekretar Uroš Vajgl.

 Unicefova kampanja Kako se počutiš