Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na prvem Vseslovenskem srečanju v Argentini

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes začel svoj obisk v Mendozi v Argentini, kjer se bo med drugim udeležil prvega Vseslovenskega srečanja, ki ga pripravljajo Društvo Slovencev v Mendozi, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu, Slovensko-argentinska gospodarska zbornica in Konzulat Republike Slovenije v Menodzi.
Pavel Šmon, Alain Brian Bergant, Tine Šmon, Matej Arčon, Jože Šmon stojijo pred slovensko in argentinsko zastavo, ki se nahajata na Trgu Republike Slovenije v Mendozi.

Pavel Šmon, Alain Brian Bergant, Tine Šmon, Matej Arčon, Jože Šmon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Dopoldanski del obiska je bil namenjen srečanju z lokalnimi oblastmi mesta Mendoza in province Mendoza. Ministra sta ves čas spremljaja Veleposlanik RS v Argentini Brian Bergant in častni konzul RS v Mendozi Jože Šmon. Poleg so bili tudi drugi vidni predstavniki slovenske skupnosti v Argentini, ki sooblikujejo močno slovensko skupnost, ki jo sestavlja blizu 30 tisoč Slovencev in njihovih potomcev.

Minister Arčon se je najprej srečal z namestnikom župana mesta Mendoza Horaciom Migliozijem. Minister je namestniku predstavil slovensko državo, gospodarsko situacijo pri nas in izpostavil razvojne prioritete. Izrazil je željo, da bi prav s pomočjo Slovenk in Slovencev, ki živijo zunaj slovenskih meja, našli načine za sodelovanje med državami. »Naši rojaki so ugledni, delavni in spoštovani državljani, zato lahko pripomorejo k povezovanju na področju gospodarstva, turizma, kulture, znanosti in še kje«, je v pogovorih izpostavil minister. Sledilo je srečanje z guvernerjem province Mendoza Rodolfom Alejandrom Suarezom in ministrico za kulturo in turizem province Mendoza Noro Vicario. Vsa srečanja so potekala v sproščenem vzdušju in se zaključila z željo po nadaljnjem sodelovanju ter dobrimi željami za prihodnost. Minister Arčon se je argentinskim oblastem zahvalil za podporo, ki jo dajejo slovenski skupnosti, in predvsem za razumevanje, kako pomembno je ohranjanje slovenske kulture, identitete ter učenje slovenskega jezika, ne le za Slovence tu, temveč tudi za nas, ki živimo v Sloveniji. V izjavi za lokalne medije po srečanju je dejal, da je zadovoljen z današnjimi pogovori, predvsem pa pozdravlja sodelovanje mendoških oblasti s slovensko skupnostjo.

Minister se je sprehodil tudi do Trga Republike Slovenije, ki ga krasijo številni slovenski simboli: slovenska zastava, kozolec, slovenske klopce in kapelica Marije Pomagaj. Častni konzul RS Jože Šmon je predstavil zgodovino tega trga, ki so ga 30. novembra 1991 postavili prav mendoški Slovenci s podporo mesta in ima med Slovenci poseben pomen. Ta trg velja za prvo tovrstno počastitev samostojne in neodvisne Slovenije zunaj naše domovine.

Na povabilo mednarodno priznanega enologa slovenskih korenin Ernesta Bajde si je popoldan minister Arčon ogledal svetovno znano vinsko klet Catena Zapata. Ustanovitelj kleti velja za pionirja visokogorskega gojenja in je prvi leta 1994 zasadil vinograd sorte Malbec. Mendoza je danes vinorodno središče Južne Amerike.

Današnji dan se bo zaključil z otvoritvijo prvega Vseslovenskega srečanja na osrednjem mendoškem trgu Plaza Indipendenza. Temu bo sledil Slovenski kulturni večer v mestnem gledališču, kjer bo zbrane nagovoril minister Matej Arčon. Dogodka, ki je namenjen predstavitvi Slovenije, njenih običajev in kulture širši argentinski skupnosti in povezovanju Slovencev z vsega sveta, se bodo udeležili tudi številni Slovenci iz Argentine, Kanade, Brazilije in celotne Amerike. Kulturni program bodo obogatili ubrani glasovi Slovencev iz Argentine in Slovenije, v ritmih slovenske glasbe se bodo zavrteli plesalci folklornih skupin, na ogled pa bo tudi umetniška razstava.