Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na dvostranskem obisku na Dunaju

Državni sekretar Marko Štucin se je na dvostranskem obisku na Dunaju srečal z avstrijsko zvezno ministrico za EU in ustavo Karoline Edtstadler in generalnim sekretarjem v avstrijskem zveznem ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve dr. Petrom Launskyjem-Tieffenthalom.

Državni sekretar Štucin in ministrica Edtstadler sta pozornost namenila aktualnim vprašanjem EU, kot so migracije in spoštovanje vladavine prava. Prav tako sta poudarila pomen širitvenega procesa za regijo Zahodnega Balkana in podprla podelitev kandidatskega statusa Bosni in Hercegovini do konca leta 2022. Izrazila sta podporo Ukrajini in poudarila pomen nadaljnjih prizadevanj za doseganje miru.

V pogovoru z generalnim sekretarjem Launskyjem-Tieffenthalom je državni sekretar Štucin poudaril pomen zagotavljanja pravic slovenski narodni skupnosti v Republiki Avstriji. Pri tem je posebej poudaril pomen polnega delovanja schengena in odprave nadzora na notranjih mejah. Sogovornika sta se posvetila tudi regionalnim oblikam sodelovanja ter aktualnim mednarodnim temam, kot so razmere na Zahodnem Balkanu in v Ukrajini ter s tem povezana energetska kriza.