Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Medved na srečanju Pobude za sodelovanje obrambnih ministrstev Jugovzhodne Evrope

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved se je v Sofiji udeležil dvodnevnega ministrskega srečanja Pobude za sodelovanje obrambnih ministrstev Jugovzhodne Evrope (angleško Southeastern Europe Defence Ministerial – SEDM).

Program ministrskega zasedanja se je začel z uvodnim nagovorom bolgarskega obrambnega ministra Dimitra Stoyanova. Sledil je pregled aktivnosti pobude s poudarkom na obdobju od zadnjega ministrskega srečanja, ki je leta 2021 potekalo v Skopju. V nadaljevanju so vodje delegacij predstavili svoj pogled na delovanje pobude in njenega razvoja v prihodnosti ter pogled na vpliv vojne v Ukrajini na regionalno varnost. Zasedanje se je končalo s sprejetjem ministrske izjave.

Državni sekretar Medved je v svojem nagovoru potrdil zavezanost Republike Slovenije večstranskemu sodelovanju v okviru SEDM ter izrazil podporo krepitvi miru, varnosti in stabilnosti ter utrjevanju dialoga in zaupanja v regiji Jugovzhodne Evrope. Poudaril je, da Pobuda za sodelovanje obrambnih ministrstev Jugovzhodne Evrope ostaja pomemben forum za diskusijo o varnostnih izzivih v širši Jugovzhodni Evropi. Glede vojne v Ukrajini je izpostavil, da zagotovo temeljito vpliva tako na naše dojemanje varnosti kot tudi na naša dejanja v prihodnosti. »SEDM in druge regionalne pobude ne smejo biti izključene iz teh procesov,« je poudaril državni sekretar ter dodal, da Slovenija obsoja rusko agresijo na Ukrajino ter podpira neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine znotraj mednarodno določenih meja in pravico Ukrajine do samoobrambe.

Pobuda SEDM je nastala leta 1996 z namenom krepitve miru, varnosti, stabilnosti, utrjevanja zaupanja in hitrejšega vključevanja držav Jugovzhodne Evrope v evroatlantske integracije. V pobudi sodeluje 15 držav, in sicer Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Hrvaška, Grčija, Gruzija, Italija, Severna Makedonija, Romunija, Slovenija, Srbija, Turčija, Ukrajina in ZDA. Opazovalka je Moldavija. Republika Slovenija v SEDM sodeluje od začetka, in sicer polnopravno sodeluje v političnem delu oziroma v tako imenovanem koordinacijskem odboru. V politično-vojaškem usmerjevalnem odboru, ki vodi področje vojaškega sodelovanja znotraj SEDM, kar vključuje tudi Brigado Jugovzhodne Evrope (angleško South-Eastern Europe Brigade – SEEBRIG), Slovenija sodeluje kot opazovalka.

Skupinska fotografija udeležencev srečanja

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved se je v Sofiji udeležil dvodnevnega ministrskega srečanja Pobude za sodelovanje obrambnih ministrstev Jugovzhodne Evrope | Avtor: Pobuda za sodelovanje obrambnih ministrstev Jugovzhodne Evrope - SEDM