Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Aljoza Kovšce na Japonskem

Na povabilo predsednika Zgornjega doma japonskega parlamenta, Doma svetnikov, Hidehisa Otsujija, se je predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca od 6. do 11. novembra 2022 mudil na uradnem obisku na Japonskem. Spremljala sta ga državna svetnika Bojan Kekec in Mitja Gorenšček.

Obisk je bil organiziran v znamenju 30. obletnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko in je namenjen vzpodbujanju razvoja meddržavnih odnosov in iskanju novih oblik sodelovanja v prihodnje, predvsem med obema zgornjima domovoma obeh parlamentov.

V okviru uradnega obiska je bilo organiziranih več dvostranskih pogovorov z visokimi predstavniki Japonske tako v okviru zakonodajne in izvršilne veje oblasti kot tudi na ravni mesta Hirošime.

Poleg srečanja z gostiteljem, se je predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca srečal s predsednikom Predstavniškega doma Japonske Hiroyukijom Hosodo in Ichirom Aisawo, predsednikom Skupine prijateljstva med Japonsko in Slovenijo v japonskem parlamentu. Na srečanjih so bili potrjeni tesni odnosi med državama, krati pa je bil izražen interes za krepitev medparlamentarnega sodelovanja.

Delegacijo sta ločeno sprejela Kenji Yamada, namestnik ministra za zunanje zadeve Japonske in Fusae Ota, namestnica ministra za gospodarstvo, trgovino in industrijo Japonske. Pogovori so potekali o situaciji v Vzhodni Aziji, odnosih s Kitajsko, o vojni v Ukrajini ter o energetski krizi. Obe strani sta menili, da obstaja veliko priložnosti za krepitev ekonomskega sodelovanja med državama.

V drugem delu uradnega obiska je delegacija obiskala Hirošimo, kjer je obiskala Spominski park miru, v katerem je predsednik  Državnega sveta Alojz Kovšca v spremstvu župana in predsednika mestnega sveta Hirošime, položil venec žrtvam atomske bombe.

V Hirošimi je delegacijo sprejel še predsednik Univerze dr. Mitsuo Ochi, ki je izrazil željo o tesnejšem sodelovanju s slovenskimi univerzami.

Ob prisotnosti podpredsednice Univerze v Hirošimi Carolin Funck je predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca v prostorih univerze odprl razstavo o Almi M. Karlin z naslovom "Japan at last", ki jo je financiral in pripravil Pokrajinski muzej Celje v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Tokiu, postavila pa jo je Barbara Trnovec iz Pokrajinskega muzeja Celje. Ob razstavi je bil organiziran tudi panel z naslovom "Njen pustolovski duh: Preseganje meja z Almo M. Karlin", ki ga je moderirala prof. dr. Tinka Delakorda Kawashima iz Univerze v Hirošimi.

Ob koncu obiska je delegacija obiskala vojaško bazo japonskih pomorskih samoobrambnih sil Kure, kjer jo je sprejel vice admiral Hiroshi Ito.