Skoči do osrednje vsebine

Poslanci obiskali Veščinski center v Vipavi

Člani Odbora za obrambo Državnega zbora so v sklopu rednih obiskov Ministrstva za obrambo obiskali Veščinski center Slovenske vojske v vipavski Vojašnici Janka Premrla Vojka. Poslance sta sprejela minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba generalmajor Robert Glavaš.

Člane Odbora za obrambo sta uvodoma pozdravila obrambni minister Marjan Šarec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske. Kot je dejal minister, je to že drugi obisk članov Odbora za obrambo v obrambnem resorju v tem mandatu. »Obiskali smo Veščinski center, saj se tukaj vse skupaj začne – usposabljanje in tudi izgradnja vojaka kot osebnosti in dela celote,« je pojasnil minister in se ob tem zavzel, da poslanci obiščejo tudi druge enote Slovenske vojske in da skupaj v praksi poiščemo rešitve za izzive. Minister je obisk ocenil kot uspešen, ob tem pa izrazil zadovoljstvo, da »dajejo poslanci konstruktivne predloge in sodelujejo v razpravah.« Podobno je obisk ocenil tudi predsednik odbora dr. Martin Premk, ki je poudaril, da »s spoznavanjem delovanja Slovenske vojske lahko člani odbora pripomorejo k izboljšanju njenega delovanja.«

Člani Odbora za obrambo so se med obiskom vipavske vojašnice seznanili s poslanstvom, strukturo in glavnimi nalogami Veščinskega centra, ki skupaj z dislociranimi enotami izvaja temeljno vojaško strokovno usposabljanje in osnovno vojaško usposabljanje kandidatov za zaposlitev v Slovenski vojski, kandidatov na prostovoljnem služenju vojaškega roka ter pripadnikov pogodbene rezervne sestave. Poveljnik Veščinskega centra podpolkovnik Jurij Raduha je povedal, da se je v Veščinskem centru oziroma Centru za usposabljanje od leta 2003 skupaj usposabljalo prek 5500 kandidatk in kandidatov, v drugih programih vojaškega izobraževanja in usposabljanja pa skupaj skoraj 6600 posameznic in posameznikov. Do precejšnjega porasta v številu kandidatov na temeljnem vojaškem strokovnem usposabljanju je kljub ukrepom, ki so bili povezani s korono, prišlo lani, ko je ministrstvo zagotovilo dodatna sredstva, številka pa tudi letos ostaja velika. Tako je trenutno v centru na usposabljanju več kot 170 kandidatov. Program usposabljanja so lani posodobili, pri čemer je precejšen poudarek tudi na vsebinah, kot so bojno plavanje, plezanje in spuščanje po vrvi, borilne veščine in drugo. Kandidatom omogočajo pripravo in opravljanje vozniškega izpita B kategorije, prav tako lahko posamezne module temeljnega vojaškega usposabljanja opravljajo z vmesnimi prekinitvami. Navedene in druge spremembe se pozitivno odražajo na zanimanju mladih za vstop v Slovensko vojsko, vendar je treba po oceni ministra poiskati še druge sistemske rešitve.

O slednjih so se danes pogovarjali tudi s poslanci. Minister je med možnostmi navedel zagotovitev kapacitet za izvajanje poletnih oziroma zimskih taborov za vse mlade, ki se prijavijo, ter zaposlovanje posameznikov s končano osnovno šolo, ob njihovi zavezi, da opravijo srednješolsko izobraževanje. Gre za predlog, ki ga predvideva novela Zakona o službi v Slovenski vojski. Ta je trenutno v javni razpravi in medresorskem usklajevanju. Načelnik Generalštaba je izpostavil tudi prizadevanja, da znotraj ministrstva pospešimo predzaposlitvene postopke kandidatov.

Poslanci so si v nadaljevanju ogledali nekatere vsebine iz temeljnega vojaškega strokovnega usposabljanja, obisk pa sklenili z ogledom vojnega muzeja Vipava – Soška fronta 1915-1917, ki je zasnovan tako, da obiskovalcu prikaže in približa del bojišča in zaledja v okviru prve bojne črte na Krasu na avstro-ogrski strani.

Minister v vojašnici pred postrojenimi pripadniki Slovenske vojske

Člani Odbora za obrambo Državnega zbora so v sklopu rednih obiskov Ministrstva za obrambo obiskali Veščinski center Slovenske vojske v vipavski Vojašnici Janka Premrla Vojka | Avtor: Metka Grmek

1 / 3