Skoči do osrednje vsebine

Podpis Pisma o nameri glede vzpostavitve regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu

V Podgorici je bilo med ministrstvi za zunanje zadeve Slovenije, Francije in Črne gore podpisano trilateralno Pismo o nameri glede vzpostavitve regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (angleško Western Balkans Cyber Capacity Center – WB3C; francosko Centre de développement des Capacités Cyber des Balkans Occidentaux – 3CBO), s sedežem v Znanstveno-tehnološkem parku Črne gore na Univerzi v Podgorici.
Predstavniki vseh treh ministrstev po podpisu pisma

Predstavniki vseh treh ministrstev po podpisu pisma | Avtor: Vlada Črne gore

Ideja regionalnega centra temelji na francoski izkušnji vzpostavljanja podobnih centrov v Afriki, vzpostavitev centra na Zahodnem Balkanu pa je bila zasnovana v tesnem sodelovanju med Slovenijo in Francijo. Center bo okrepil operativne in strukturne zmogljivosti držav Zahodnega Balkana pri boju zoper kibernetsko kriminaliteto, strukture in modele za krepitev kibernetske odpornosti institucij ter zaščito kritične infrastrukture informacijskih sistemov. Center bo v svoje aktivnosti vključeval tudi akademske institucije v regiji, Sloveniji in Franciji.

Slovenija s sodelovanjem pri vzpostavitvi WB3C uresničuje svojo zavezanost podpori evropske perspektive Zahodnega Balkana in sodelovanju med vsemi regionalnimi zainteresiranimi stranmi v boju proti kibernetskim grožnjam.

Center bo v prvi vrsti namenjen usposabljanju regionalnih strokovnjakov (angleškot. train the trainer model) s področij kibernetske varnosti, kibernetske kriminalitete, kibernetske diplomacije in varstva osebnih podatkov. Velik poudarek delovanja centra bo namenjen izmenjavi dobrih praks med strokovnjaki v regiji.

Center bo operativno z določenimi programi začel delovati predvidoma v prvi polovici leta 2023.