Skoči do osrednje vsebine

Golob: Dvig stopnje pripravljenosti ni potreben

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po današnjem neformalnem posvetu Sveta za nacionalno varnost (SNAV) sporočil, da na podlagi vseh informacij, ki jih ima slovenska vlada o incidentu na Poljskem, ni nobene potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti, saj se ocena dodatne ogroženosti ni dvignila.

Posnetek izjave po neformalnem posvetu SNAV

Poudaril je, da gre pri dogodku za nesrečno naključje pri obrambi ukrajinske strani pred raketnimi napadi s strani ruske vojske. »Če je še včeraj kazalo, da je šlo za dogodek, ki bi lahko vplival na razvoj in dinamiko ukrajinske vojne, se je danes na podlagi zbranih informacij na srečo izkazalo, da temu ni tako.«

Predsednik vlade je še povedal, da so na neformalnem posvetu, ki so se ga udeležili minister za obrambo Marjan Šarec, ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, minister za infrastrukturo Bojan Kumer in direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Joško Kadivnik, obravnavali izključno incident na poljsko-ukrajinski meji.

Sekretar Sveta za nacionalno varnost Andrej Benedejčič je na novinarsko vprašanje odgovoril, da omenjeni incident ne vpliva na ogroženost slovenskih vojakov na misijah v tujini, kaže pa na to, v kako resnih časih živimo in kako pomembno bi bilo, da Rusija premisli svoje poteze v zvezi z Ukrajino. Dejal je tudi, da zaradi včerajšnjega dogodka Slovenija ne bo dodatno povečevala pomoči Ukrajine, potekajo pa že pogovori, kako že sedaj pomagati pri obnovi ukrajinske kritične infrastrukture, ki je zadnje tedne tarča načrtnega raketiranja.

SNAV se bo v širšem sestavu sestal 30. novembra. Benedejčič je k temu dodal, da bodo na omenjenem sestanku v središču razprave nacionalno-varnostne posledice nadaljnje ruske agresije proti Ukrajini.