Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. novembra 2022.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Maribor

Ob 18.18 se je v Stražunskem gozdu, občina Maribor, na zahtevo policije pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. V iskanje so bili vključeni gasilci JZ GB Maribor, PGD Maribor-Pobrežje, Brezje, Dogoše, Zrkovci in Ptuj z dronom. Dodatno so bili aktivirani gasilci PGD Postojna in Sežana s poveljniškim vozilom PV-2 z operaterjem zaradi potrebe po dodatnem dronu, vendar so osebo še pred njihovim prihodom našli živo. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 20.53 sta na Ljubljanski cesti v Kopru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in očistili vozišče. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.  

Izpostava Ljubljana

Ob 8.12 je na cesti Kamnik–Stari Grad, občina Kamnik, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, izvlekli vozilo na cestišče in ga očistili. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Maribor

Ob 3.15 je v Lackovi ulici v Mariboru osebno vozilo v krožišču zapeljalo s ceste in trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.46 je na cesti Novo mesto–Otočec pri naselju Lešnica, občina Novo mesto, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in obstal na strehi. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč ponesrečenemu, odklopili akumulator in s tehničnim posegom postavili vozilo na cestišče. Reševalci NMP Novo mesto so eno osebo oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Dežurni delavec cestnega podjetja je s prometno signalizacijo zavaroval mesto nesreče in očistil cestišče.

Izpostava Ptuj

Ob 13.52 je na relaciji Borovci–Moškanjci, pri odcepu za Strelce, občina Markovci, prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci PGD Ptuj so nudili pomoč reševalcem, zavarovali kraj nesreče ter usmerjali promet. V nesreči se je lažje poškodovala ena oseba, ki so jo reševalci NMP na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 0.43 je v Poljanah, občina Rečica ob Savinji, zagorelo v industrijskem objektu z lesnimi produkti, požar pa se je razširil na več hal. Požar na površini 50x100 metrov so pogasili gasilci iz PGD Rečica ob Savinji, Grušovlje, Pobrežje ob Savinji, Nazarje, Mozirje, Ljubno ob Savinji, Radmirje, Šmartno ob Dreti, Bočna in Gorica ob Dreti. Zaradi izjemno velike porabe požarne vode so dežurni delavci Komunale Mozirje zagotovili dodatno prečrpavanje vodovodnega sistema v tamkajšnji rezervoar. Objekt, stroji in proizvodi so v celoti uničeni.

Ob 21.51 se je na Koroški cesti v Šoštanju kadilo iz stanovanja. Gasilci PGD Šoštanj so pregledali stanovanje in ugotovili, da je vzrok kratek stik na kuhinjski napi, zato so jo odklopili in prezračili stanovanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.08 je na Škrabčevi ulici v Ljubljani gorelo v kletnih prostorih zapuščenega objekta, v katerem naj bi se nahajala pogrešana oseba. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so požar pogasili, prekopali žarišče, prezračili prostore, pregledali objekt in v 1. nadstropju našli pogrešano osebo, ki so jo pospremili do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 18.50 je v naselju Dol pri Vogljah, občina Sežana, gorelo v kotlovnici stanovanjskega objekta. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so požar, ki je zajel devet kvadratnih metrov kotlovnice, pogasili, prezračili ter pregledali objekt s termovizijsko kamero in eksplozimetrom. Na lokaciji je bila prisotna policija in dežurni delavec elektro podjetja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.47 je v Tiranovi ulici v Ljubljani zagorelo osebno vozilo, pri čemer se je ogenj razširil na pročelje vrtne lope v bližini vozila. Gasilci PGD Kozarje in GB Ljubljana so požar pogasili in odklopili akumulator vozila.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 23.43 je ob Dečkovi cesti v Celju zagorela podrast. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.44 je na ulici Pot na Fužine v Ljubljani ob parkirišču tlelo v zabojniku za papir. Požar je delno pogasil mimoidoči očividec še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so gorečo vsebino zabojnika dokončno pogasili ter pregledali ostale zabojnike in okolico s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 12.02 je bila na cesti med Ilirsko Bistrico in naseljem Dolenje pri Jelšanah, na dolžini okoli devet kilometrov, razlita nafta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so na prošnjo cestnega podjetja sprali cestišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.16 je pohodnik na območju hriba Kekec, občina Nova Gorica, našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja ustrezno uskladiščila.

Ob 10.21 je v naselju Levpa, občina Kanal, občan na pašniku našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila pet topovskih granat, topovski vžigalnik, ročno bombo in tromblonsko mino v skupni masi 52,18 kilogramov, avstrijske in italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 12.56 je občan prijavil najdbo NUS med Kanalskim Vrhom in Mrcinjami, občina Kanal. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila topovsko granato kalibra 149 mm, mase 30,5 kg, italijanske izdelave iz 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.10 so v bližini naselja Lašče, občina Žužemberk, v gozdu našli NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta odstranila in do uničenja na varno shranila najdeno topovsko granato kalibra 100 milimetrov, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. O najdbi so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 15.51 so v Gorjanskem, občina Komen, našli NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije sta topovsko granato, kalibra 152 mm, mase 45,8 kg, angleške izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in prepeljala v skladišče do uničenja.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Novo mesto

Ob 10.31 je na večjem območju Dolenjske in Bele krajine prišlo do izpada električne energije, zaradi okvare na razdelilni postaji Hudo, občina Novo mesto. Brez elektrike je ostalo okoli 60.000 odjemalcev. Delavci elektro podjetja so okvaro odpravili okoli 11.30.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 14.45 so v Vošnjakovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz šestega nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.32 so na lokalni cesti Morsko–Kanalski Vrh v občini Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili dve podrti drevesi.

Ob 16.55 so na lokalni cesti Okroglo–Kal nad Kanalom v občini Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili podrto drevo.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.17 se je na parkirišču v ulici Golijev trg v Trebnjem, otrok zaklenil v osebni avtomobil. Gasilci PGD Trebnje so s tehničnim posegom otroka rešili in ga predali materi.

Ob 13.17 je v Jakčevi ulici v Novem mestu, oseba ostala ujeta v dvigalu stanovanjskega objekta. Gasilci GRC Novo mesto so s tehničnim posegom osebo rešili.

Izpostava Postojna

Ob 12.40 je na Kolodvorski cesti v Pivki, v stanovanju večstanovanjskega objekta, zaradi okvare iztekala voda. Gasilci PGD Pivka so zaprli vodovodni ventil v stanovanju, počistili razlito vodo in v stanovanju namestili sušilec zraka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/