Skoči do osrednje vsebine

50. obletnica Konvencije o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine

Pred natanko petdesetimi leti, 16. novembra 1972, je Generalna skupščina Unesca sprejela Konvencijo o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine. Dogodek predstavlja pomemben mejnik v odnosu do naše skupne zapuščine.
Črno bela fotografija predstavnikov Generalne skupščine Unesca ob sprejemu Konvencije o varstvu svetovne naravne in kulturne dediščine

Pred natanko petdesetimi leti, 16. novembra 1972, je Generalna skupščina Unesca sprejela Konvencijo o varstvu svetovne naravne in kulturne dediščine. | Avtor: Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO)

Mednarodna skupnost se je takrat na podlagi mednarodno sprejetega pravnega dokumenta in s kolektivnim sodelovanjem zavezala k varstvu kulturne in naravne dediščine, ki ima izjemno univerzalno vrednost za celotno človeštvo.

Obletnica konvencije ponuja okvir za premislek o tem, kako uspešna je bila doslej njena implementacija, ne le v kontekstu varovanja in ohranjanja. Čas je namreč pokazal, da je za prihodnost naše skupne dediščine potrebno strokovno znanje, ki presega zgolj področje dediščine. Treba je graditi na ozaveščanju in izobraževanju. Obenem pa razmišljati o odnosu, ki ga imamo do dediščine kot posamezniki in skupnost ter o tem, kako ta odnos izkazujemo v vsakodnevnem življenju.

Z več kot 1150 spomeniki in spomeniškimi območji, vpisanimi na Seznam svetovne dediščine v 167 državah, je obletnica hkrati tudi priložnost za razmislek o prihodnosti in izzivih svetovne dediščine v naslednjih 50 letih, še zlasti v luči podnebne krize.