Skoči do osrednje vsebine

Vaja kriznega upravljanja Evropske unije PACE EU IR22

Republika Slovenija sodeluje na vaji kriznega upravljanja Evropske unije Parallel and Coordinated Exercise EU Integrated Resolve 2022 - PACE EU IR22.

Vaja PACE EU IR22 poteka v dveh delih. Prvi del vaje, v katerem se je načrtovalo operacijo kriznega odzivanja Skupne varnostne in obrambne politike EU, je trajal od 19. septembra do 23. oktobra, drugi, izvedbeni del vaje pa bo potekal od danes, 14. novembra, do 18. novembra.

Vaja bo potekala na sedežih različnih evropskih institucij, agencij, organov in predstavništev ter v državah članicah. V Sloveniji na vaji sodelujejo ministrstva, vladni uradi, agencije in službe ter gospodarske družbe.

Namen vaje je izboljšati in okrepiti sposobnost EU pri odzivanju na krizne razmere z elementi hibridnega delovanja ter izboljšati sodelovanje z Natom, skladno s konceptom skupnih in koordiniranih vaj. Namen vaje je tudi preverjanje specifičnih ciljev EU s področja dela Vojaškega odbora, Skupne varnostne in obrambne politike – Odbora za krizno načrtovanje in izvajanje, vojaškega osebja EU, Poveljstva za operacije in Poveljstva EU sil.

Republika Slovenija se bo aktivno odzivala na fiktivne dogodke in incidente ter preigrala nacionalni scenarij vaje s področja transporta in pomorstva.

Logotip sestavljajo koncentrični krogi z globusom v središču, ki je obdan z rumenimi zvezdami Evropske unije. V zunanjem krogu je izpisan naslov vaje.

Logotip vaje kriznega upravljanja Evropske unije Parallel and Coordinated Exercise EU Integrated Resolve 2022 | Avtor: EU