Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko z ekipo na obisku v Prekmurju

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je bila 11. novembra na regijskem obisku v Prekmurju. Obiskala je gradbišče Enote za Prekmurje – Pokrajinski arhiv Maribor in Pomurski muzej Murska Sobota ter se skupaj z vršilko dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za razvoj kulturnih politik Tjašo Pureber udeležila okrogle mize Ustvarjalnost na robu.

Ob ogledu gradbišča enote arhiva v Murski Soboti je ministrica dr. Asta Vrečko zagotovila, da bo ministrstvo naredilo vse potrebno za dokončanje del v predvidenem roku, to je v letu 2024. Sodobno arhivsko enoto, ki bo omogočala večjo dostopnost do gradiva, ki se navezuje na Prekmurje, bo ministrstvo sofinanciralo s 5,3 milijona evrov.

Na dobro obiskani okrogli mizi Ustvarjalnost na obrobju, ki je potekala v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota, so govorili o težavah, s katerimi se soočajo samozaposleni v kulturi in nevladne organizacije na področju kulture v tem delu države in o možnostih večje decentralizacije v kulturi. Ministrica dr. Asta Vrečko je ob tem poudarila, da so slabe razmere na področju kulture tudi posledica napačnih kulturnih politik v preteklosti, zdaj pa se na Ministrstvu za kulturo pospešeno oblikujejo strategije, ki bodo reševale te težave.

Na obisku je ministrico spremljal tudi njen svetovalec dr. Marko Sraka.