Skoči do osrednje vsebine

Prejeli smo 97 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka ob drugem krogu predsedniških volitev

Dežurna služba Ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednice oziroma predsednika republike začel v petek opolnoči, do zaprtja volišč danes ob 19. uri prejela skupaj 97 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Za 55 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka. Večina teh obvestil se je nanašalo na aktivnosti organizatorjev volilne kampanje povezane z lokalnimi volitvami, za katere pa volilni molk ta vikend ni veljal.

Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve na podlagi prejetih obvestil obravnava 42 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka. Največ zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na televizijah, na družabnih omrežjih, sledi deljenje letakov v hišne predalčnike.

Za primerjavo: v prvem krogu predsedniških volitev je dežurna služba sprejela 51 obvestil, na podlagi katerih je bilo uvedenih 13 postopkov o prekršku. V drugem krogu predsedniških volitev leta 2017 pa je bilo sprejetih 46 obvestil.