Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. novembra 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.02 je pri sestopu s Krnskih jezer, občina Bovec, onemogel planinec. Posredovali so reševalci GRS Bovec in helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP – GRS. Onemoglo osebo je helikopter prepeljal v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.34 je na težko dostopnem terenu v gozdu v naselju Vrzdenec, občina Horjul, občana obšla nenadna slabost. Gasilci PGD Vrzdenec in Horjul ter reševalci GRS Ljubljana so onemoglo osebo oskrbeli in prenesli do terenskega vozila, s katerim so jo prepeljali do ceste, kjer je čakalo reševalno vozilo NMP Ljubljana. Reševalci NMP so osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.26 je v trampolin parku na Leskoškovi cesti v Ljubljani oseba med športno aktivnostjo na trampolinu padla v jamo pod trampolinom in se huje poškodovala. Gasilci GB Ljubljana so osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, osebo iznesli iz jame in jo predali v oskrbo reševalcem. Reševalci NMP Ljubljana so osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 13.42 se je na Cesti v Zeleni gaj v Divači oseba pri delu na gradbišču nenadno zgrudila. Gasilci PGD Divača so osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana ter pomagali pri prenosu osebe v reševalno vozilo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 4.19 je v naselju Varpolje v občini Rečica ob Savinji motorno kolo zapeljalo z vozišča in pri tem trčilo v stanovanjski objekt. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na motociklu, očistili po vozišču razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. Motorist je zaradi hudih telesnih poškodb umrl na kraju dogodka.

Ob 9.26 sta v križišču v naselju Teharje, občina Celje, osebno vozilo in motorist. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč policistom PP Celje pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP so motorista oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 12.07 sta na cesti Staneta Žagarja v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so na vozilih odklopili akumulatorja in zavarovali kraj dogodka. Eno vozilo so umaknili z vozišča in nudili pomoč pri nalaganju na vozilo vlečne službe. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.18 sta pri naselju Trebanjski Vrh, občina Trebnje, trčila traktor in osebno vozilo. Traktor se je prevrnil in obstal pod cestiščem. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so poškodovano osebo oskrbeli na kraju in odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem, ustavili iztekanje olja na traktorju, postavili pivnike in z absorbentom posuli razlite motorne tekočine ter razsvetljevali mesto nesreče. Dežurni delavec Komunale Trebnje je očistil cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 5.58 je na Cesti Toneta Tomšiča na Jesenicah zagorelo v kleti stanovanjske hiše. Stanovalci so ogenj pred prihodom gasilcev pogasili sami. Gasilci GARS Jesenice in PGD Jesenice so iznesli tleče predmete in žerjavico na prosto ter požar dokončno pogasili, klet prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 9.47 so se v dimniku stanovanjske hiše v Kosarski ulici v Tržiču vnele saje. Gasilci PGD Tržič so saje pogasili in odsvetovali nadalje kurjenje do pregleda dimnikarja.

Ob 23.57 se je na Štrukljevi ulici v Radovljici, kadilo iz vtičnice v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Radovljica, Lesce in Begunje na Gorenjskem so na kraju ugotovili, da gori izolacija v steni. Gasilci so požar pogasili, steno odprli ter dokončno pogasili tlečo izolacijo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.42 je v naselju Ograje, občina Logatec, gorela vikend hiša in bližnja drevesa. Gasilci PGD Zaplana, Gorenji in Dolnji Logatec, ki so požar pogasili. V objektu so našli mrtvo osebo in jo predali pristojnim službam ter nudili tudi pomoč Policiji pri preiskavi dogodka.

Izpostava Maribor

Ob 19.48 je v Hrastju pri Mariboru prišlo do požara na vikend objektu. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pekre so požar pogasili ter objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.29 so v naselju Poljubinj, občina Tolmin, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Tolmin.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.18 se je v križišču Seidlove ceste in Rozmanove ulice v Novem mestu kadilo iz elektro nadzorne omarice. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Novo mesto so omarico odprli in jo pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bil prisoten dežurni delavec elektro službe in policisti. Napako so odpravile pristojne službe. Do požara ni prišlo.

Izpostava Ptuj

Ob 8.53 so se v naselju Zamušani, občina Gorišnica, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše, pri tem pa je zagorela izolacija pod lesenim podom okrog dimnika. Gasilci PGD Zamušani in Gorišnica so zavarovali kraj dogodka, odstranili tlečo izolacijo, pogasili požar ter pregledali objekt z termovizijsko kamero in ga prezračili. Odsvetovali so še kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 22.45 je v Brstju na Ptuju, v kurilnici stanovanjske hiše, zaradi pregretja centralne peči uhajala para. Gasilci PGD Ptuj so iz peči odstranili tleča drva ter s termovizijsko kamero pregledali peč in dimnik.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.43 je v Spodnjem Starem Gradu v občini Krško, v Centru za ravnanje z odpadki zagorel stroj za ločevanje odpadkov. Požar se je razširil na odpadke. Gasilci PGE Krško, PGD Dolenja vas in Zdole so pogasili požar in opravili pregled požarišča. Reševalci NMP Krško so na kraju pregledali osebo, ki se je nadihala dima.

Izpostava Celje

Ob 7.54 so na dvorišču objekta v Spodnji Rečici, občina Rečica ob Savinji, zagoreli sekanci. Gasilci PGD Rečica ob Savinji so jih ohlajali z vodo. Na kraj je nato prišel delovni stroj, ki je sekance razgrebel, da so gasilci in občani tleče sekance pogasili. Gasilci PGD Pobrežje ob Savinji in Grušovlje so bili v pripravljenosti v gasilskem domu.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.49 so na Gogalovi ulici v Ljubljani gorele smeti v manjšem betonskem zabojniku. Požar so gasilci GB Ljubljana pogasili in okolico pregledali s termo kamero.

Izpostava Maribor

Ob 9.33 sta v Koprski ulici v Mariboru zagorela komunalna zabojnika. Do prihoda gasilcev JZ GB Maribor je bil požar pogašen, gasilci so nato še pogasili žerjavico in ohladili vročo plastiko.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.25 so v naselju Hajnsko v občini Šmarje pri Jelšah gasilci PGD Kristan Vrh zavarovali kraj pristanka helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP Maribor na krovu ter nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Izpostava Kranj

Ob 11.10 je na Vurnikovem trgu v Radovljici v okvarjenem dvigalu ostalo osem ujetih oseb. Gasilci PGD Radovljica so osebe s tehničnim posegom rešili iz dvigala ter dvigalo izklopili iz obratovanja do prihoda servisne službe.

Ob 15.43 je na Vurnikovem trgu v Radovljici v okvarjenem dvigalu ostalo ujetih šest oseb. Gasilci PGD Radovljica so osebe s tehničnim posegom rešili iz dvigala ter dvigalo izklopili iz obratovanja do prihoda servisne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.53 je na Kersnikovi ulici v Ljubljani zamakalo iz zgornjega stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil radiatorja in preprečili nadaljnje puščanje vode. Na kraju so bili tudi policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.02 so v naselju Plešivo, občina Goriška Brda, gasilci PGD Dobrovo nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila. Obolelo osebo so reševalci prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/