Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. novembra 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 15.43 so v Šinkovi ulici v Središču ob Dravi gasilci PGD Središče ob Dravi nudili prvo pomoč oboleli mlajši osebi do prihoda reševalcev NMP Ormož.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 20.45 sta na cesti Lesce–Bled, občina Radovljica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bled in GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in z vpojnimi sredstvi po vozišču posuli razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.24 sta na Dolenjski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, vendar njihovo nadaljnje posredovanje ni bilo potrebno. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 19.44 sta na Savski cesti v Domžalah trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite motorne tekočine, odstranili razbitine z vozišča, preventivno pregledali v nesreči udeležene osebe in nudili pomoč policistom. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 20.54 sta v naselju Sadinja vas, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Sostro in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, iz vozila s tehničnim posegom rešili poškodovani osebi, nudili pomoč pri oskrbi in iznosu poškodovancev reševalcem NMP, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč policistom pri osvetljavi dogodka.

Ob 22.24 je v bližini naselja Visoko, občina Ig, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Mimoidoči so vozilo postavili nazaj na kolesa pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Golo, ki so nato zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, poškodovani osebi nudili prvo pomoč, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, pod poškodovan rezervoar vozila zaradi iztekanja postavili pivnike, nudili pomoč pri oskrbi in iznosu poškodovane osebe reševalcem NMP.

Izpostava Maribor

Ob 6.49 se je na Ptujski cesti v Mariboru voznik z osebnim vozilom zaletel v semafor. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator v vozilu in počistili iztekle tekočine. Ena oseba je bila poškodovana in prepeljana na zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.12 sta v Budanjah, občina Ajdovščina, trčila avtobus in osebno vozilo. Sovoznika v osebnem vozilu je vrglo iz vozila. Dve osebi sta se huje poškodovali. Gasilca GRC Ajdovščina sta z tehničnim posegom enega od poškodovanih rešila iz vozila, odklopila akumulatorja, nevtralizirala razlite tekočine, nudila pomoč reševalcem NMP iz Ajdovščine in Nove Gorice in očistila cestišče. Oba poškodovanca so reševalci odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 6.30 je v Spodnji Rečici, občina Rečica ob Savinji, prišlo do vžiga lesnih sekancev. Lastnik objekta je požar pogasil sam. Gasilci PGD Rečica ob Savinji so zavarovali kraj dogodka in pregledali okolico. Pomoč gasilcev PGD Grušovlje in Pobrežje ob Savinji ni bila potrebna.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 14.14 se je v ulici Savska loka v Kranju, v podjetju po asfaltu razlilo približno 180 litrov poliestrske smole. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in preprečili nadaljnje iztekanje. Razlito smolo so posuli z absorbentom ter v posode prečrpali mešanico smole, vode in mulja iz lovilnega jaška. Nevarne odpadke je prevzel pooblaščeni koncesionar.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.23 je občan na parceli na kraškem robu, občina Miren - Kostanjevica, našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila dve topovski granati kalibra 80 mm, topovsko granato kalibra 70 mm in topovsko granato kalibra 75 mm, vse avstrijske izdelave in ročno bombo italijanske izdelave. Skupna masa najdb je 23,9 kg, vse pa so iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 10.34 je občan v gozdu Panovec pri Novi Gorici, občina Nova Gorica, našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila eno topovsko granato in en topovski vžigalnik v skupni masi 7,5 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarni najdbi sta do uničenja ustrezno uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 4.27 so v naselju Apnenik pri Boštanju, občina Sevnica, gasilci PGD Boštanj nudili pomoč onemoglemu občanu.

Izpostava Celje

Ob 12.29 so v naselju Prelska v občini Velenje, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Velenje dostop do obolele osebe.

Ob 15.00 so v Ravnah, občina Šoštanj, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata objekta, v katerem se je nahajala preminula oseba. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 21.09 so na Bohinjski Beli, občina Bled, gasilci PGD Bohinjska Bela s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in tako omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.53 se je v naselju Podrečje, občina Domžale, podrlo drevo. Gasilci CZR Domžale so odstranili drevo.

Ob 10.52 je pri naselju Predstruge, občina Dobrepolje, drevo padlo čez cesto. Gasilci PGD Videm so drevo odstranili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/