Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje slovenskih mladinskih filmov na festivalu Film'On

Film'On je mednarodni filmski festival za mlado občinstvo v Bruslju, ki je letos potekal med 26. oktobrom in 5. novembrom. Na njem so bili predstavljeni tudi slovenski filmi.

Festival Film'On spodbuja evropski mladinski film in njegovo sposobnost upodabljanja različnosti. Festival ne prikazuje le filmov, ampak svojo publiko (mlade) spreminja v aktivne udeležence z organizacijo različnih delavnic, kot so snemanje kratkega filma, klub mladih poročevalcev ali sestavljanje glasbene podlage za filme. V sklopu festivala so organizirali tudi okrogle mize na temo mladih in filma ter delavnice o usmerjenih razpravah o filmski vzgoji, delu s filmom in ciljih trajnostnega razvoja v izobraževalnih programih, produkciji, distribuciji in programiranju dokumentarnih filmov za mlado občinstvo ter pogovore o procesu ustvarjanja.

V sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Bruslju in Slovenskim filmskim centrom smo na festivalu Film'On predstavili dva slovenska filma, Kapa, režiserja Slobodana Maksimovića, in Za vogalom, režiserja Martina Turka. Oba slovenska filma se dotikata pomembnih tematik odraščanja, socialnih razlik ter kulturne pomembnosti v družbi.

Predvsem celovečerec Kapa je požel ogromno navdušenja med belgijskim občinstvom, kar se je odražalo tudi v komentarjih gledalcev na družbenih omrežjih.