Skoči do osrednje vsebine

Porabje je obiskala delegacija Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu

Porabje je 9. novembra obiskala slovenska parlamentarna delegacija Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Delegacijo je vodila predsednica komisije Suzana Lep Šimenko, v njej so sodelovali poslanki Vera Granfol in Katarina Štravs, predstavnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Robert Kojc ter slovenska generalna konzulka Metka Lajnšček.
Člani delegacije na sestanku s slovensko zagovornico v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss, predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andrejo Kovács in predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holecem

Člani delegacije na sestanku s slovensko zagovornico v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss, predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andrejo Kovács in predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holecem | Avtor: Generalni konzulat Monošter

1 / 3

Člani delegacije so v dinamičnem in vsebinsko bogatem programu spoznali porabske rojake ter se seznanili z njihovim položajem in načrti. Na Gornjem Seniku so obiskali Dvojezično osnovno šolo Jožefa Košiča, Küharjevo spominsko hišo, sedež Državne slovenske samouprave in Slovensko vzorčno kmetijo. V Monoštru pa Slovenski kulturni in informacijski center Lipa, kjer imajo sedež Zveza Slovencev na Madžarskem, Razvojna agencija Slovenska krajina ter uredništvi tednika Porabje in slovenskega Radia Monošter.

Člani delegacije so se v prostorih Generalnega konzulata sestali s slovensko zagovornico v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss in predsednikoma krovnih narodnostnih organizacij, Andrejo Kovács (Zveza Slovencev na Madžarskem) in Karlom Holecem (Državna slovenska samouprava). Predstavniki narodnosti so jim predstavili položaj slovenske skupnosti na Madžarskem ter se zavzeli za kadrovsko, jezikovno in gospodarsko okrepitev slovenske skupnosti. Ob zahvali za dosedanjo pomoč matične domovine so izrazili prošnjo za nadaljnjo podporo Slovencem v Porabju.

Gostje iz Ljubljane so porabskim rojakom predali knjige v slovenskem jeziku, ki so jih ob slovenskem kulturnem prazniku za rojake zunaj meja zbrali poslanci in zaposleni v Državnem zboru.