Skoči do osrednje vsebine

Uspešna predstavitev slovenske filmske ustvarjalnosti na festivalu CinEast v Luksemburgu

Med 6. in 23. oktobrom 2022 je v Luksemburgu potekal 15. festival srednjeevropskega in vzhodnoevropskega filma (CinEast), kjer je Slovenija sodelovala kot partner.
1 / 2

55 celovečernih in 40 kratkih filmov vseh žanrov je bilo predstavljenih v več kot 100 filmskih predstavah na različnih lokacijah po Luksemburgu (Cinémathèque, Neimënster, Ciné Utopia, Kinepolis Kirchberg, Ancien Cinema (Vianden), Ciné Starlight (Dudelange).

Slovenski program festivala že tradicionalno podpirata Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju in Slovenski filmski center. Letošnji slovenski program s štirimi slovenskimi filmi in šestimi projekcijami je bil nadvse odlično obiskan s strani lokalne skupnosti, tako slovenske kot tuje, na njem pa so se predstavili filmi: Moja Vesna (režiserka Sara Kern), Dedek gre na jug (režiser Vinci Vogue Anžlovar), Orkester (režiser Matevž Luzar) ter Kapa (režiser Slobodan Maksimović)

Veleposlaništvo je skupaj s slovenskim društvom v Luksemburgu SloLux organiziralo Slovenski večer ob projekciji filma Orkester v kulturnem centru Neimënster v soboto, 15. oktobra 2022. Veleposlanica Barbara Sušnik je nagovorila goste filmskega večera, projekciji pa je sledil pogovor z režiserjem Matevžem Luzarjem, v katerim je tudi odgovarjal na vprašanja občinstva. Slovenski večer, ki se je zaključil s pogostitvijo s slovenskim vinom in sokovi, je požel zelo dober odziv tako slovenske kot lokalne skupnosti v Luksemburgu.

Dne 20. novembra 2022 so se predstavniki veleposlaništva udeležili tudi projekcije filma Moja Vesna, ki je potekal v Cinémathèque.