Skoči do osrednje vsebine

Na Globalnem forumu OECD podpisana večstranska sporazuma

Državni sekretar Tilen Božič je v Seviliji podpisal večstranska sporazuma o avtomatični izmenjavi informacij o dohodkih pridobljenih prek digitalnih platform in o avtomatični izmenjavi informacij v zvezi z aranžmaji za izogibanje enotnemu standardu poročanja in nepreglednimi strukturami offshore.
Za mizo sedijo štirje moški. Vsak od njih ima pred seboj mikrofon, reprezentativno kartico in vodo. Miza je postavljena na odru.

Za konferenčno mizo sedijo državni sekretar Tilen Božič in predstavniki Portugalske, Španije in Južne Afrike. | Avtor: Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj

Podpis sporazumov je potekal ob robu plenarnega zasedanja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD), v sklopu Globalnega foruma za preglednost in izmenjavo informacij za davčne namene.

Sporazum omogoča avtomatično izmenjavo informacij o dohodkih pridobljenih prek digitalnih platform ter aranžmajih za izogibanje enotnemu standardu poročanja in nepreglednih strukturah offshore, z vsemi jurisdikicijami, kar je ključno z vidika zagotavljanja davčne preglednosti in učinkovite zaščite davčnih prihodkov. Pomembno je, da tovrstna izmenjava informacij velja tudi za države, ki niso članice Evropske unije.