Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. novembra 2022.

Potresi

Ob 7.07 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, zabeležili potres magnitude 5,7 (po podatkih CSEM) v bližini Riminija (Italija), 300 km jugozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci zahodne in osrednje Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 22.32 je na Mavsarjevi cesti na Brezovici voda zalila kletne prostore v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Notranje Gorice – Plešivica so izčrpali okoli kubični meter meteorne vode.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 15.38 je v Žabnici, občina Brezovica, krajan padel z lestve okoli štiri metre globoko in se poškodoval. Gasilci PGD Notranje Gorice so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev, ter pomoč pri oskrbi in prenosu. Reševalci NMP Ljubljana so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.56 so na deponiji podjetja Murexin v Puconcih gasilci PGD Murska Sobota prečrpali okoli 100 litrov dizelskega goriva in okoli 20 litrov hidravličnega olja iz prevrnjenega tovornega vozila udeleženega v delovni nezgodi. Poškodovanega voznika so reševalci NMP Murska Sobota odpeljali v SB Murska Sobota.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 9.39 je v predoru Markovec v smeri Ljubljane, občina Koper, prišlo do verižnega trčenja sedmih vozil. Gasilci JZ GB Koper so na enem vozilu odklopili akumulator. Nastala je le materialna škoda, poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.24 sta v križišču Šubičeve ulice in Prešernove ceste v Ljubljani trčili vozili. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata vozila ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu dveh poškodovanih oseb.

Ob 11.18 so na cesti Dolenja vas–Jasnica v občini Ribnica trčila tri vozila. Po trku osebnega vozila, avtobusa in tovornega vozila, je osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, nudili pomoč reševalcem NMP pri reanimaciji voznika, odklopili akumulator na osebnem vozilu in posuli razite motorne tekočine. Voznik je preminul na kraju nesreče.

Ob 21.48 sta v Zaborštu v občini Domžale trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.50 je na cesti Godovič–Hotedršica, občina Idrija, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste. Gasilci PGD Idrija so nudili pomoč policiji in odklopili akumulator. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 1.39 je na Šmihelski cesti v Mozirju zagorelo v gostinskem delu objekta. Gasilci PGD Mozirje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in prezračili objekt. V požaru je nastala večja materialna škoda.

Izpostava Kranj

Ob 11.31 je na Pantah v Kranju pri polaganju izolacije zaradi poškodovane cevi zagorel plin, ki je uhajal iz jeklenke. Krajani so pred prihodom gasilcev požar pogasili, gasilci GARS Kranj pa so okolico preverili z detektorjem nevarnih plinov. Nevarnosti niso zaznali.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.59 je v Volčkovi vasi, občina Šentjernej, gorela delavnica. Požar so pogasili gasilci PGD Šentjernej, Gorenje Vrhpolje, Maharovec, Cerov Log, Dolenja Stara vas in Stara vas-Loka.  Ogenj je uničil montažno delavnico velikosti 8 x 8 metrov in ožgal sosednji gospodarski objekt velikosti 12 x 8 metrov. Reševalci NMP Novo mesto so oskrbeli osebo, ki je potrebovala medicinsko pomoč. Na kraju požara je bil dežurni delavec Elektro Ljubljana. Gasilci PGD Šentjernej so ostali na gasilski straži.

Izpostava Ptuj

Ob 6.30 je v Slovenji vasi, občina Hajdina, v garaži zagorelo parkirano osebno vozilo. Vozilo in garažo so pogasili gasilci PGD Slovenja vas, Hajdina in Gerečja vas.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 16.52 je v Bertokih v Kopru zagorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev JZ GB Koper so požar pogasili policisti, gasilci pa so odklopili akumulator.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 11.35 je na križišču Bodeške ceste in Izletniške ulice v naselju Ribno pri Bledu zaradi okvare na avtobusu prišlo do razlitja motornega olja. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, posuli iztekle motorne tekočine v dolžini okoli 50 metrov ter očistili cestišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.37 je v Zagorju ob Savi prišlo do onesnaženja potoka Medija. Gasilci PGD Trbovlje mesto in PGD Zagorje mesto so pregledali potok v dolžini okoli 1500 metrov, zajezili onesnaženje in odstranili oljni madež. Izvora onesnaženja niso našli. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 13.23 je med naseljema Prilipe in Podgračeno, občina Brežice, krajan v gozdu naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so na kraju varno uničili ročno bombo, italijanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 15.24 je pri naselju Dvorce, občina Brežice, krajan v gozdu našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so na kraju varno uničili ročno bombo nemške izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.45 so Pod Gradom v Slovenj Gradcu pri zemeljskih delih našli minometno mino nemške izdelave. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije sta nevarno najdbo do uničenja prepeljala v začasno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 8.41 so v Senovškem potoku v Brestanici, občina Krško, opazili poginulo žival. Gasilci PGE Krško so žival odstranili in jo predali higienski službi.

Ob 14.51 so na Cesti 1. maja na Senovem, občina Krško, gasilci PGE Krško iz zaklenjenega vozila s tehničnim posegom rešili otroka in ga predali staršem.

Izpostava Kranj

Ob 9.07 se je v Ulici Juleta Gabrovška v Kranju v večstanovanjskem objektu okvarilo dvigalo. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala, rešili osebi, dvigalo izklopili iz delovanja in o okvari obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.34 so gasilci PGD Dolnji Logatec zamenjali pivnike na potoku Račeva pri naselju Lavrovec v občini Logatec po prometni nesreči traktorja 8. 11. 2022.

Ob 15.55 se je v Mostah, občina Komenda, otrok zaklenil v vozilo. Gasilci PGD Moste so ga tehničnim posegom rešili iz vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.44 so v Bevkovi ulici v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba in reševalcem NMP Ajdovščina nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 14.35 so v Gradnikovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 15.48 so na nogometnem igrišču v Idriji gasilci PGD Idrija zavarovali kraj pristanka helikopterja Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP, ki je prepeljal obolelo osebo iz Idrije v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 7.34 so gasilci PGD Ilirska Bistrica zamenjali deset pivnikov na reki Reki pri naselju Zarečje v občini Ilirska Bistrica, kjer je prišlo do onesnaženja dne 8. 11. 2022.

Izpostava Ptuj

Ob 14.25 so v naselju Žabjak, občina Ptuj, gasilci PGD Ptuj zavarovali kraj pristanka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP, ki je prepeljal poškodovano osebo v UKC Maribor.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/