Skoči do osrednje vsebine

Pravosodni ministrici tudi o širitvi področja dvojezičnega sodstva na avstrijskem Koroškem

Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan se je v torek na Dunaju srečala z avstrijsko pravosodno ministrico dr. Almo Zadić. Spregovorili sta o aktualnih temah ter o vprašanju uporabe slovenskega jezika na sodiščih na avstrijskem Koroškem.

Med drugim sta govorili o novem predlogu direktive o povrnitvi in odvzemu sredstev. Za Slovenijo je okrepitev kazenskopravnih mehanizmov za zamrznitev in odvzem premoženja nezakonitega izvora na ravni EU zelo pomembna. »Menimo, da bo nova direktiva prinesla dodano vrednost na tem področju, predvsem ko gre za uskladitev različnih podlag zaplembe med državami članicami ter sodelovanje med uradi za odvzem in upravljanje premoženja,« je poudarila ministrica dr. Švarc Pipan.

Ministrici sta izmenjali stališča tudi glede boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini, pri čemer je dr. Švarc Pipan izpostavila ključne razvojne vidike na kazensko pravnem področju v Republiki Sloveniji ter poglede na zakonodajne predloge Evropske komisije in poudarila pomen prepoznavanja in ustrezne obravnave žrtev kaznivih dejanj s strani vseh akterjev.

Sogovornici sta razpravljali še o problematiki in ukrepih za uspešno spopadanje s sovražnimi vsebinami na internetu in družbenih omrežjih. »Širjenje sovražnega govora na spletu prinaša številne izzive. Internet nima meja in zagotavlja anonimnost. Po drugi strani pa se lahko sovražna vsebina hitro razširi, kar pomnoži učinek. Organi pregona se pri preiskovanju spletnih zločinov iz sovraštva v veliki meri zanašajo na ponudnike storitev. Zato je še posebej pomembno, da ponudniki storitev oblikujejo mehanizme za čimprejšnje odkrivanje in odstranjevanje sovražnih in nezakonitih vsebin, vključno z omogočanjem uporabnikom, da na preprost način prijavijo takšne vsebine. Ob pojavu suma storitve kaznivega dejanja morajo biti vključeni pristojni organi pregona,« je izpostavila Švarc Pipan.

V okviru srečanja je avstrijska ministrica ministrico dr. Švarc Pipan seznanila tudi s trenutnim stanjem načrtovanih sprememb v organizaciji sodstva Republike Avstrije. Avstrija je namreč v letošnjem letu pripravila osnutek novele Zakona o organizaciji sodstva. Bistvo reforme je razširitev območja dvojezičnega sodstva na skoraj celotno dvojezično območje in njegova kadrovska okrepitev.