Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8.novembra 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.51 je v južnem pobočju Stola v občini Žirovnica planinka pri sestopu zašla s poti. Reševalci GRS Radovljica so jo našli in pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.14 sta alpinista v plezalni steni slovenske smeri na Mangartu, občina Bovec, naletela na alpinistko, ki zaradi pomanjkljive opreme ni mogla nadaljevati s plezanjem. Reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa HNMP–GRZS so nepoškodovano alpinistko oskrbeli, helikopter SV pa jo je prepeljal v Log pod Mangartom.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.09 je v naselju Arnače v občini Velenje osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho v jarek. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in vozilo izvlekli iz jarka na vozišče. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Ob 19.30 je na Partizanski cesti v Velenju prišlo do trčenja treh osebnih vozil. Gasilci PGD Velenje so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, sanirali cestišče ter nudili pomoč delavcu avto-vleke pri nalaganju poškodovanih vozil. Poškodovanih oseb ni bilo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.18 se je v križišču v Radohovi vasi, občina Ivančna Gorica, voznik z osebnim vozilom prevrnil na streho. Poleg reševalcev NMP in policistov so na kraju posredovali gasilci PGD Stična, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na kolesa, posuli iztekle motorne tekočine ter pomagali ekipi NMP pri oskrbi poškodovanega voznika.

Ob 11.48 sta na Viški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili, eno pa se je prevrnilo na bok. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja in vozilo postavili na kolesa.

Ob 15.25 so na relaciji Črnuče proti krožnemu križišču Tomačevo v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odstranili platneno streho na vozilu, pomagali pri oskrbi in iznosu poškodovanca iz vozila v reševalno vozilo, odstranili razbite delce s cestišča ter odklopili akumulatorje.

Ob 20.13 sta v križišču Dolenjske ceste in Peruzzijeve ulice v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulatorje na vozilih. Reševalci so poškodovani osebi prepeljali v bolnišnico.

Ob 22.32 je na regionalni cesti Žiri–Smrečje, občina Logatec, voznica osebnega vozila ob cesti opazila voznika, ki se je s traktorjem po bregu prevrnil v potok Račeva. Gasilci PGD Dolnji Logatec so v potok namestili pivnike in črevesa, razsvetljevali kraj nesreče ter odklopili akumulator na traktorju. Reševalci NMP Logatec so poškodovanega voznika traktorja prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Postojna

Ob 9.49 je na železniški postaji v Postojni, potniški vlak povozil osebo. Gasilci PGD Postojna so nudili pomoč reševalcem NMP Postojna. Oseba je na kraju preminula. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.33 so v Paški vasi, občina  Šmartno ob Paki, zagoreli sekanci v gospodarskem poslopju, ki so jih pogasili gasilci PGD Paška vas. Ogenj je ožgal del ostrešja in uničil vodovodno ter elektro napeljavo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.47 je v naselju Zakal v občini Kamnik gorela brunarica s čebelnjakom velikosti 4 x 8 metrov. Gasilci PGD Kamnik, Šmarca in Kamniška Bistrica so med gašenjem v objektu našli preminulo osebo ter nudili pomoč policistom in reševalcem. Požar je brunarico v celoti uničil.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.18 so v Plužnjah, občina Cerkno, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše, ki so jih pogasili gasilci PGD Plužnje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 13.09 je v Zabukovju v občini Kranj zaradi nenadzorovanega kurjenja zagorelo listje v naravnem okolju. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj. 

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 19.17 so v naselju Žiče v občini Slovenske Konjice opazili onesnaženje cestišča z motornimi tekočinami v dolžini približno 500 m. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka in posuli naftni madež.

Ob 19.17 so v naselju Loče v občini Slovenske Konjice, gasilci PGD Slovenske Konjice posuli nafto, ki je onesnažila cestišče v dolžini približno 600 m.

Izpostava Postojna

Ob 9.32 so pri naselju Zarečje, občina Ilirska Bistrica, v komunalni čistilni napravi zaznali vonj po dizelskem gorivu ter opazili madeže na površini vode za prečiščevanje. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in Vrbovo so na lokaciji in nižje od izpusta prečiščene vode v vodotok reke Reke preventivno na gladino vode postavili lovilna črevesa in pivnike, odvzeli vzorce onesnaženja ter jih predali ustreznemu laboratoriju v analizo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 18.53 se je na avtocesti Koper–Ljubljana, pred izvozom Kozina v občini Hrpelje-Kozina kadilo iz tovornega vozila. Gasilci JZ GB Koper in PGD Materija so zavarovali kraj dogodka ter po ogledu ugotovili, da ne gre za požar, temveč za okvaro vozila in razlitje motornega olja po cestišču. Gasilci so sanirali onesnaženo površino.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.59 sta v kraju Lokvica, občina Miren–Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila najdeno topolsko granato, kalibra 80 mm, mase 6,8 kg avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.00 je občan v Hudem Logu, občina Miren-Kostanjevica, pri zemeljskih delih našel 16 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 65,9 kg. Sredstva italijanske, avstrijske in francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne so do uničenja na varno shranili pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 15.47 je občan v ulici Barje v Novi Gorici na gradbišču novogradnje našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovski granati, eno kalibra 149 mm, mase 35,4 kg in drugo kalibra 149 mm, mase 30,5 kg. Obe najdbi sta italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Do uničenja sta ju odpeljala v skladišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.47 so Pod Gradom v Slovenj Gradcu v istoimenski občini pri zemeljskih delih naleteli na NUS iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske, Gorenjske in Ljubljanske regije so na kraju izkopali 66 minometnih min nemške izdelave. Nekaj nevarnih najdb so prepeljali na uničenje v peskokop v Doliču, občina Mislinja, ostala sredstva pa so prepeljali v ustrezno skladišče. Gasilci PGD Mislinja so nudili pomoč pri obveščanju bližnjih prebivalcev peskokopa ter zavarovali območje uničenja. Aktivnosti se bodo nadaljevale tekom današnjega dne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 3.46 je v naselju Medlog, občina Celje, zaradi počene vodovodne cevi voda zalila stanovanjski objekt. Dežurni delavec komunalnega podjetja je zaprl glavni ventil, gasilci PGE Celje pa so vodo prečrpali iz objekta.

Izpostava Koper

Ob 9.31 se je v Prisojah v Kopru okvarilo dvigalo v stanovanjskem bloku. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.10 so na Miklošičevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz tretjega nadstropja večstanovanjskega objekta v reševalno vozilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.48 so v bližini kraja Koritnica, občina Tolmin, gasilci PGD Grahovo ob Bači na prošnjo policije in NMP Tolmin nudili pomoč pri iznosu preminule osebe iz reke Bače.

Izpostava Postojna

Ob 7.59 so v Rozmanovi ulici v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/