Skoči do osrednje vsebine

Nadzor opremljenosti aglomeracij za odvajanje komunalnih odpadnih vod po javni kanalizaciji

  • Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor
Inšpekcija za okolje in naravo (ION), ki deluje v okviru Inšpektorata za okolje in prostor (IRSOP), je že v letu 2021 pričela z Akcijo nadzorov zagotavljanja opremljenosti aglomeracij za odvajanje komunalnih odpadnih vod po javni kanalizaciji, ki jo nadaljevala v letu 2022. V Akcijo je bilo zajetih 31 aglomeracij.

Zagotavljanje ustreznega odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode (KOV) je eden od ključnih mehanizmov varstva voda pred onesnaženjem. Vse aglomeracije s skupno obremenitvijo, enako ali večjo od 2000 populacijskih enot (PE) bi morale biti v celoti opremljena z javnim kanalizacijskim omrežjem do 31. decembra 2015, a po podatkih iz Informacijskega sistema javnih služb varstva okolja (IJSVO) o stavbah ter obliki odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda na referenčni datum 31. december 2019, v Sloveniji, 22 aglomeracij s skupno obremenitvijo, enako ali večjo od 2000 populacijskih enot ni bilo 100 % opremljenih z javnim kanalizacijskim omrežjem ali z ustreznim individualnim in drugim primernim sistemom. Te aglomeracije so bile predmet inšpekcijskih nadzorov v akciji. Poleg teh aglomeracij je bilo na predlog Ministrstva za okolje in prostor v akcijo vključenih še 9 aglomeracij, ki so lahko glede na navodila Evropske komisije (EK) problematične zaradi velikega števila oziroma deleža populacijskih enot (PE) opremljenih z individualnimi sistemi. EK smatra za dodatno vprašljivo skladnost aglomeracij, če delež obremenitve, ki se čisti v individualnem sistemu za odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode, presega dva odstotka ali 1000 PE. 

Ugotovitve in ukrepi inšpekcijskih nadzorov 31 aglomeracij

Do sedaj so zaključeni inšpekcijski postopki za 24 aglomeracij, sedem postopkov pa še ni kočanih. V zaključenih postopkih so inšpektorji pri 14 aglomeracijah ugotovili kršitve oziroma neskladnosti, v osmih primerih kršitve oziroma neskladnosti niso bile ugotovljene, v dveh primerih je bil izrečen opozorilo (ukrep po 33. členu Zakona o inšpekcijskem nadzoru-ZIN), pri sedmih aglomeracijah pa so inšpekcijski postopki še v fazi ugotavljanja dejanskega stanja in še niso zaključeni. 

V inšpekcijskih nadzorih 22 aglomeracij, ki po podatkih iz Informacijskega sistema javnih služb varstva okolja ne izpolnjujejo zahteve za zagotovitev kanalizacijskih sistemov za komunalno odpadno vodo, so inšpektorji:

  • za devet aglomeracij izdali ureditvene odločbe,
  • v dveh primerih je bil kršiteljem izdan opozorilo (ukrep po 33. členu ZIN),
  • pri sedmih aglomeracijah niso ugotovili neskladnosti ozirom kršitev,
  • pri štirih aglomeracijah postopek še ni zaključen.

V okviru inšpekcijskih nadzorov 9 aglomeracij, ki imajo glede na seštevek skupne vsote PE največjo obremenitev na pretočnih greznicah in so zato lahko vprašljivo skladne, so inšpektorji zaključili šest inšpekcijskih postopkov, trije pa še potekajo. V postopkih, ki so zaključeni so bile

  • za pet aglomeracij izdane ureditvene odločbe.
  • v enem primeru kršitve niso bile ugotovljene.

Splošne ugotovitve akcije so, da določene občine kljub jasnim zahtevam iz uredbe, v roku, ki je bil pri aglomeracijah s skupno obremenitvijo, enako ali večjo od 2000 PE določen do 31. decembra 2015, kanalizacijskega omrežja oziroma sistema še vedno niso zgradile. Občine, kot bistveni razlog zato, da niso izpolnile zahtev uredbe navajajo dolgotrajnost postopkov pri pridobivanju vseh dovoljenj in soglasij, kot tudi zagotavljanje potrebnih finančnih sredstev, a se zavedajo, da je zagotavljanje opremljenosti aglomeracij bistveno za varstvo voda in okolja in si to tudi želijo vzpostaviti za svoje občane.