Skoči do osrednje vsebine

Na uradnem obisku v Sloveniji minister za obrambo Republike Hrvaške

Na povabilo ministra za obrambo Republike Slovenije Marjana Šarca je bil na dvodnevnem uradnem obisku v Republiki Sloveniji minister za obrambo Republike Hrvaške dr. Mario Banožić.

Obisk je bil namenjen krepitvi dvostranskega in regionalnega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju. Današnje srečanje na najvišji ravni je bilo tudi priložnost za izmenjavo stališč in mnenj o aktualnih političnih in varnostnih razmerah na Zahodnem Balkanu, vojni v Ukrajini, sodelovanju v okviru Nata in Evropski uniji ter udeležbi obeh vojsk na mirovnih misijah in operacijah. Ministra sta še izmenjala informacije o obrambnih reformah in modernizaciji vojsk v obeh državah ter tudi o ostalih vprašanjih skupnega interesa.

Po sprejemu ministra Banožića z vojaškimi častmi pred Ministrstvom za obrambo se je minister Šarec s hrvaškim gostom najprej pogovarjal na štiri oči, v nadaljevanju pa so sledili uradni dvostranski pogovori med obema delegacijama, ki sta jih vodila ministra. Začetek pogovorov je bil namenjen tako področjem dvostranskega sodelovanja na obrambnem področju kot tudi sodelovanju med vojskama obeh držav. Minister Šarec se je uvodoma zahvalil ministru Banožiću za podporo in pomoč hrvaških letal pri gašenju velikega julijskega požara na goriškem Krasu. Hrvaški obrambni minister je ob tem poudaril, da je Hrvaška še naprej pripravljena na izmenjavo izkušenj glede gašenja požarov v naravi s pomočjo letal za gašenje, glede na to da tudi Slovenija nabavlja tovrstna letala.

Ministra sta se strinjala, da je tudi to dober pokazatelj, da je sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško na obrambnem in vojaškem področju razvejano in obsežno ter da ga bomo v prihodnje še krepili. Sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju poteka skladno z letnim načrtom sodelovanja. To je pomembno predvsem pri skupnem usposabljanju in skupnih vojaških vajah, saj tako krepimo našo povezljivost tudi v zavezništvu, je ocenil minister Šarec. Slovenija si bo še naprej prizadevala za skupna usposabljanja, za uporabo tako hrvaških kot tudi slovenskih vojaških centrov za usposabljanje ter za izobraževanja častnikov v okviru vojaških izobraževalnih programov. Hrvaška in Slovenija že  nekaj let vzajemno koristita tudi namestitvene zmogljivosti za rekreacijski dopust pripadnikov vojsk obeh držav.

Del pogovorov sta ministra namenila tudi obrambnim reformam, povečevanju vlaganj v obrambo in modernizacijo vojsk, pa tudi razvoju novega obrambnega koncepta, kar vse narekujejo spremembe v varnostnem okolju, v katerem smo zdaj. Obe državi sta v tem pogledu naredili pomemben korak naprej, sta se strinjala ministra.

Ministra sta se ob tem dogovorila, da bi okrepili tudi sodelovanje na področju skrbi za vojaško dediščino ter za sodelovanje Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino z ustrezno službo na hrvaški strani ter ponovno vzpostavitev sodelovanja med vojaškima muzejema obeh držav z namenom dviga kakovosti dela na področju varovanja vojaške dediščine in proučevanja vojaške zgodovine.

V nadaljevanju  pogovorov sta ministra Šarec in Banožić izmenja poglede na regionalno sodelovanje, ki je po mnenju obeh pomembno in ključno za krepitev zaupanja in varnosti v širši regiji. Državi sodelujeta v več regionalnih pobudah: Pobudi za obrambo sodelovanje držav Srednje Evrope (angleško Central European Defence Cooperation - CEDC), Jadranski listini (A-5) in Pobudi za sodelovanje obrambnih ministrstev jugovzhodne Evrope (angleško South-East Europe Defence Ministerial – SEDM). Dobro je tudi sodelovanje v okviru mednarodnih operacij in misij, v katerih je trenutno okrog 280 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Kot je danes poudaril minister Šarec, naša operativna zaveza ostaja Zahodni Balkan, zato bomo okrepili prispevek Slovenske vojske v misijah Kfor na Kosovu in Eufor Althea v Bosni in Hercegovini. Tudi za Hrvaško je ključno sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah na Zahodnem Balkanu, kjer so v misiji Kfor na Kosovu trenutno prisotni s 147 pripadniki hrvaške vojske.

Republika Slovenija in Republika Hrvaška sta zaveznici v okviru Nata in ministra sta posebno pozornost namenila tudi vojni v Ukrajini. Slovenija se je tudi na zadnjem srečanju obrambnih ministrov Nata zavezala k nadaljnji pomoči Ukrajini, obenem pa smo se priključili tudi pobudi Zaščita evropskega neba. Zavezani smo h krepitvi zavezniške obrambne in odvračalne drže, zavedamo se, da je prav v luči vojne v Ukrajini nujno močno partnerstvo znotraj Nata in EU. Obenem je minister Šarec izrazil prepričanje, da narava konflikta v Ukrajini narekuje dodatna vlaganja v raziskave in razvoj. Medtem ko je naša pozornost uperjena v Ukrajino, pa se je nujno zavedati nevarnosti, ki jo predstavlja situacija na Zahodnem Balkanu. Slovenija pozdravlja potezo Evropske komisije, da podpre status kandidature Bosne in Hercegovine za članstvo v EU, je povedal minister Šarec, minister Banožič pa je izrazil podporo Hrvaške Sloveniji v kandidaturi za nestalno članico v Varnostnem svetu Organizacije Združenih narodov.

Ministra hodita drug ob drugem po rdeči preprogi in pregledujeta častno četo

Minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec, je na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gostil ministra za obrambo Republike Hrvaške dr. Maria Banožića | Avtor: Vekoslav Rajh

1 / 4