Skoči do osrednje vsebine

Minister Han z delegacijo Republike Koreje o krepitvi gospodarskega sodelovanja

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je sprejel delegacijo Republike Koreje pod vodstvom posebnega odposlanca predsednika Republike Koreje Bjeong-seuga Parka. Srečanje je bilo namenjeno krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama in predstavitvi kandidature Republike Koreje za gostiteljstvo svetovne razstave EXPO 2030 v Busanu.

Minister Han je v pogovoru izpostavil, da imata Slovenija in Republika Koreja dolgoletne dobre dvostranske odnose, ki se bodo še dodatno okrepili z delovanjem slovenskega veleposlaništva v Seulu. Ob tem je spodbudna tudi napoved ponovnega odprtja korejskega gospodarskega predstavništva (KOTRA) v Ljubljani in možnosti odprtja korejskega veleposlaništva v Ljubljani.

»Republika Koreja je po obsegu blagovne menjave na 28. mestu slovenskih zunanjetrgovinskih partneric in 3. izmed azijskih držav, takoj za Kitajsko in Singapurjem. Vrednost blagovne menjave v letu 2021 ponovno je dosegla vrednost 391 milijonov evrov, kar je skoraj 49 odstotno povečanje v primerjavi z letom 2020,« je minister izpostavil na srečanju in dodal: »Koreja je v Programu spodbujanja investicij in internacionalizacije slovenskega gospodarstva v obdobju od 2021 do 2026 opredeljena kot trg priložnosti.«

Posebni odposlanec Park je izpostavil prijateljske odnose med državama in pozdravil rast trgovinske menjave, ki pa ima še priložnosti za nadaljnjo krepitev. Priložnosti vidi v različnih panogah kot logistiki, saj več korejskih podjetij uporablja Luko Koper za dostopanje do centralne in jugovzhodne Evrope, in tudi turizmu. Z namenom krepitve ekonomskih odnosov korejska gospodarska zbornica pripravlja gospodarski obisk v Sloveniji v prihodnjem letu.

Glede kandidature za gostovanje svetovne razstave World EXPO 2030 v Busanu z motom »Transforming our world, navigating toward a better future« je Park izpostavil, da želi Republika Koreja povezati razvite države in države v razvoju, katerih predstavitev na razstavi bodo tudi podprli, pomemben del razstave bo namenjen najsodobnejši tehnologiji, kot so umetna inteligenca in robotika s ciljem naslavljanja aktualnih svetovnih problemov, kot so na primer podnebne spremembe in zdravstvene in podobne globalne krize.

Minister Han je čestital za kandidaturo in poudaril, da se Slovenija redno udeležuje tovrstnih razstav, ki so dobra priložnost za predstavitev in tudi povezovanje držav. Slovenija bo preučila vse kandidature in vidike pred končno odločitvijo o podpori. Za svetovno razstavo kandidirajo tudi Italija, Ukrajina in Kraljevina Saudska Arabija.

V letu 2021 je vrednost dvostranske blagovne menjave dosegla 391,3 milijona evrov, kar predstavlja skoraj 49-odstotno povečanje vrednosti v primerjavi z 2020. Vrednost slovenskega izvoza v Korejo je bila 64,5 milijona evrov, vrednost slovenskega uvoza iz Koreje pa 326,8 milijona evrov. V prvi polovici leta 2022 je vrednost blagovne menjave med državama dosegla 195,7 milijona evrov, pri čemer je vrednost slovenskega izvoza v Korejo znašala 32,2 milijona evrov, vrednost slovenskega uvoza pa 163,4 milijona evrov. V 2021 je obseg storitvene menjave znašal 73,9 milijona evrov, kar predstavlja povečanje za dobrih 18 % v primerjavi z letom prej.

Neposredne naložbe Koreje so lani znašale 2,08 milijona evrov, kar predstavlja 50% zmanjšanje v primerjavi z letom 2020.  Neposredne naložbe Slovenije v Korejo so znašale 9,7 milijona evrov, kar predstavlja 17% povečanje v primerjavi z letom poprej.

Na področju turizma je bilo lani zabeleženih 2052 prihodov turistov iz Koreje in 4451 nočitev. Slovenija je pri korejskih turistih dokaj neprepoznavna. Slovenska turistična organizacija zato izvaja na tem trgu promocijske aktivnosti za organizatorje potovanj, tudi skupaj s Hrvaško.