Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s predstavniki slovenske manjšine v Avstriji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na sedežu Generalnega konzulata RS v Celovcu srečal s predstavniki avtohtone slovenske narodne manjšine v Avstriji. Na sestanku, ki je potekal v jesenskem nizu rednih delovnih srečanj, so ministru predstavniki manjšine predstavili konkretne načrte in cilje, ki jih želijo v korist tamkajšnje slovenske skupnosti uresničiti v prihodnjih mesecih.
Matej Arčon za mizo, med govorom.

Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu

1 / 4

Ministra sta spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in generalni konzul RS v Celovcu dr. Anton Novak.

Minister Arčon je v izjavi za medije po koncu delovnega srečanja povedal, da je bila osrednja tema današnjega srečanja sprememba zakonodaje na področju predšolske vzgoje; minister je poudaril, da je ta tema »ključna in osnovna pri ohranjanju slovenskega jezika, kulture in identitete«. Beseda je tekla tudi o gospodarskem povezovanju, v mesecu decembru bo namreč podpisan sporazum o ustanovitvi koordinacije gospodarskih povezav v vseh štirih zamejskih skupnostih po zgledu Agraslomak, ki že leta povezuje kmetijske zamejske organizacije. Prav tako je minister izpostavil namero, da se tudi v okviru urada v prihodnje organizirajo skupni sestanki s predstavniki krovnih organizacij iz vseh štirih sosednjih držav, z namenom izmenjave mnenj, izkušenj in dobrih praks, kar so pozdravile tudi krovne organizacije.

Na današnjem srečanju so bili prisotni predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko Susanne Weitlaner, predsednik Zveze slovenskih organizacij Manuel Jug, predstavnik Narodnega sveta koroških Slovencev Marko Oraže, poslanka v deželnem zboru Koroške Ana Blatnik, podpredsednik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca Felix Wieser, predstavnik Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov Marjan Čik, predsednik edine slovenske politične stranke Enotna lista Gabriel Hribar in predstavnik civilne iniciative SKUP mag. Rudi Vouk. Svojo udeležbo so zaradi drugih obveznosti upravičili  poslanka v avstrijskem zveznem parlamentu Olga Voglauer, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik. Sogovorniki so v pogovoru izpostavili izzive v povezavi z izvajanjem in zagotavljanjem ustrezne kakovosti dvojezične predšolske vzgoje in izobraževanja. Dotaknili so se dvojezičnega sodstva ter vidne dvojezičnosti. Posebno pozornost so namenili tudi manjšini na avstrijskem Štajerskem.

V nadaljevanju se je minister ustavil še na sedežu Radia Agora, kjer poslovodja Gabriel Lipuš ministra popeljal po prostorih in predstavil aktivnosti radia, ki dnevno pripravlja tudi slovenski radijski program.

Ob tej priložnosti je minister obiskal tudi Mohorjevo družbo, ogledal si je Slomškovo hišo. Gre za zadnjo pridobitev Mohorjeve, v njej pa imajo že dve leti svoj prostor zasebne otroške dvojezične jasli, pravzaprav prve v Celovcu, dvojezični vrtec in dijaški dom. Direktorja Mohorjeve družbe dr. Karl Hren in Franz Kelih sta ministru in državni sekretarki razkazala prostore ter predstavila delovanje in izzive, s katerimi se soočajo. Uvodoma pa so si ogledali tudi predstavitveni film, ki so ga premierno pokazali na letošnjem dnevu odprtih vrat.