Skoči do osrednje vsebine

Akcija nadzora na gradbiščih ter nad delom udeležencev pri graditvi objektov

  • Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor
Gradbeni inšpektorji so v letošnjem letu izvedli usklajeno akcijo nadzorov na gradbiščih in nad udeleženci pri graditvi objektov (investitor, izvajalec, nadzornik in projektant). Preverjali so, ali udeleženci pri graditvi objektov izpolnjujejo z zakonom določene pogoje za opravljanje svojega dela, prijavo začetka gradnje, ali se objekt gradi na podlagi ustreznih dovoljenj ter ali so gradbišča pravilno označena in zaščitena.

V akciji je sodelovalo 42 gradbenih inšpektorjev Inšpektorata za okolje in prostor IRSOP. Opravili so 195 inšpekcijskih pregledov in uvedli 109 postopkov, 106 upravnih in tri prekrškovne. Za ureditev oziroma odpravo ugotovljenih kršitev so izdali 34 inšpekcijskih odločb. Z odločbami so gradbeni inšpektorji odredili odpravo ugotovljene nepravilnosti oziroma kršitve ter kršiteljem določili rok v katerem morajo to storiti.

Največ nepravilnosti oziroma kršitev so gradbeni inšpektorji ugotovili pri sami gradnji. Veliko gradbišč ni bilo ustrezno označenih s tablo, na kateri morajo biti navedeni vsi udeleženci pri graditvi objekta ali pa gradbiščne table sploh niso imeli. Druga najpogostejša ugotovljena kršitev je bila nepopolna ograditev gradbišča z ograjo, ki bi preprečevala dostop tretjim osebam na gradbišče. Za odpravo teh kršitev je bilo v akciji izdanih kar 22 odločb. Večinoma so investitorji te kršitve odpravili že v času akcije.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti v zvezi s prijavo začetka gradnje in izpolnjevanja bistvenih zahtev gradnje (izvajanje gradnje brez predpisane dokumentacije za izvedbo gradnje) so gradbeni inšpektorji izdali dve odločbi.

Ukrepali so tudi, ko so v sklopu akcije odkrili, da gre za nelegalni objekt (nelegalni, neskladni ali nevarni objekt). Takih objektov je bilo kar šest. Investitorjem so z odločbo odredili ustavitev gradnje in jim določili rok za odstranitev objektov.

V zadevah, ki so bile predmet nadzora v okviru akcije in v katerih nepravilnosti niso bile ugotovljene oziroma so bile v času, ko je potekala akcija že odpravljene, so gradbeni inšpektorji postopke ustavili. V 27 inšpekcijskih postopkih, ki so jih v akciji uvedli gradbeni inšpektorji, pa še ni bilo odločeno, saj še niso bili pridobljeni vsi podatki, na podlagi katerih bi lahko ugotovili dejansko stanje.