Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednika državnega sveta na Japonskem

Na povabilo predsednika zgornjega doma japonskega parlamenta, Doma svetnikov, g. Hidehisa Otsuji, je bil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije gospod Alojz Kovšca med 7. in 11. novembrom 2022 na uradnem obisku na Japonskem.
predsednik državnega sveta s predstavnuki gostiteljev v zgornjem domu japonskega parlamenta

Uradni obisk predsednika Državnega sveta Republike Slovenije na Japonskem | Avtor: Marko Skok, Protokol; vir: Državni svet RS.

V okviru uradnega obiska je potekalo več dvostranskih pogovorov z visokimi predstavniki Japonske, tako v okviru zakonodajne in izvršilne veje oblasti kot tudi na ravni mesta Hirošime.

Poleg srečanja z gostiteljem sta potekali srečanji s predsednikom Predstavniškega doma Japonske gospodom Hiroyukijom Hosodo in gospodom Ichiro Aisawa, predsednikom skupine prijateljstva Japonska-Slovenija.

Delegacijo sta sprejela gospod Kenji Yamada, namestnik ministra za zunanje zadeve Japonske in gospa Fusae Ota, namestnica ministra za gospodarstvo, trgovino in industrijo Japonske.

V drugem delu obiska je delegacija obiskala Hirošimo, kjer je obiskala Spominski park miru.

V Hirošimi je delegacijo sprejel še predsednik Univerze dr. Mitsuo Ochi, ob koncu obiska pa je delegacija obiskala vojaško bazo japonskih pomorskih samoobrambnih sil Kure.