Skoči do osrednje vsebine

Na dnevu zasebnega varovanja o pomenu zaposlovanja v zasebnem varovanju

Danes je v dvorani SiTi teatra v Ljubljani potekal dan slovenskega zasebnega varovanja, ki ga tradicionalno organizira Zbornica za razvoj slovenskega zasebnega varovanja. Udeležence sta nagovorila tudi državni sekretar dr. Branko Lobnikar in generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Slavko Koroš.

Letošnja tema je bila Kadrovanje in zaposlovanje v zasebnem varovanju – izzivi za danes in jutri. Udeleženci so razpravljali o vidikih in pomenu kadrovanja in zaposlovanja v zasebnem varovanju.

Državni sekretar dr. Branko Lobnikar je v nagovoru povedal, da je zasebno varovanje del sistema notranje varnosti in kot tako prevzema vedno večjo vlogo pri zagotavljanju varnosti. Je pomemben deležnik družine institucij pluralne policijske dejavnosti. To se je pokazalo v času epidemije covida 19, ko je varnostno osebje kljub močni obremenitvi svoje naloge opravilo na zavidljivi ravni. "Je pa dejstvo, da tako kot ostale dejavnosti tudi zasebno varovanje beleži pomanjkanje kadrov. Na Ministrstvu za notranje zadeve se tega zavedamo, zato v okviru naših pristojnosti nudimo vso podporo izvajanju zasebnega varovanja. Tako stremimo, da vse postopke v naši pristojnosti (izdajanje izkaznic, izdajanje licenc, imenovanja komisij za preverjanje znanja ...) rešujemo precej hitreje, kot je to predpisano."

Lobnikar je še dejal, da "so kadri, ki izvajajo zasebno varovanje, ključni dejavnik tako za poslovni uspeh zasebnovarnostnega podjetja kot za zagotavljanje splošne varnosti v Sloveniji. Razvoj kadrov, vključno s profesionalizacijo in specializacijo dejavnosti, je pomemben tako z vidika poslovne dejavnosti kot z vidika sistema nacionalne varnosti."

Udeleženci dneva slovenskega zasebnega varovanja

Udeleženci dneva slovenskega zasebnega varovanja | Avtor: Zbornica za razvoj slovenskega zasebnega varovanja

1 / 3

Udeležence je nagovoril tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Slavko Koroš, ki je dejal, da je zasebno varovanje v Sloveniji prisotno že tri desetletja. Povedal je, da "hiter razvoj varnostnega sektorja, uvajanje novih nadzorstvenih tehnologij ter zahteve in pričakovanja sodobne družbe narekujejo ponovni premislek in družbeni konsenz o nadaljnjem razvoju zasebnega varstva, to pa je mogoče le ob opredelitvi jasnih ciljev in razmerij ter vlog in odgovornosti ključnih akterjev na tem področju. S strateškim pristopom se želi preprečiti in odpraviti določeno morebitno stihijsko odzivanje na dogajanje v družbi, ki je posledica sodobnih varnostnih izzivov, tveganj in groženj."

Med drugim je poudaril skupno značilnost med varnostnim osebjem in policisti. "Oboji so v tesnem stiku z državljani, zaradi česar je še posebej pod drobnogledom strokovnost in odgovornost, predvsem pa se odpira vprašanje še višje stopnje profesionalizacije poklicev, ki jih opravlja varnostno osebje," je dejal.

"Izredno pomembno je, da v tej interakciji z državljani varnostno osebje zna pravilno uporabljati veščine, kot so reševanje kompleksnih problemov, odločnost in vzdržljivost, kritično razmišljanje, kreativnost, vodenje ljudi, sodelovanje, čustvena inteligenca, presoja in sprejemanje odločitev, osredotočenost na storitev, pogajanje in kognitivna fleksibilnost," je povedal Koroš.