Skoči do osrednje vsebine

Arboretum Volčji Potok prejel priznanje vrtne odličnosti

Svetovna zveza društev ljubiteljev vrtnic je 3. novembra podelila Arboretumu Volčji Potok priznanje vrtne odličnosti (angleško WFRS Award of Garden Excellence). Prejmejo ga rožni vrtovi z najboljšim vzdrževanjem in predstavitvijo vrtnic. S tem priznanjem je Arboretum Volčji Potok vstopil v družbo najboljših rožnih vrtov na svetu. Doslej je to priznanje v Evropi prejelo 27 rozarijev. 
Osončen rožni vrt Arboretuma Volčji potok

Rožni vrt Arboretuma Volčji potok | Avtor: Mateja Račevski

Priznanje so Arboretumu Volčji Potok in Sloveniji podelili na svetovnem kongresu Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic, ki je potekal v Adelajdi v Avstraliji. Priznanje je v imenu Slovenije prevzela Beatrice Halter, predstavnica nemškega Društva švicarskih prijateljev vrtnic. Na kongresu, ki poteka vsako tretje leto, podelijo največ deset priznanj, saj morajo predlagani rozariji zadostiti številnim pogojem, ki jih je postavila svetovna zveza.

Pogoji, da sme rozarij kandidirati za priznanje vrtne odličnosti, so, da je dovolj obsežen in tako vzdrževan, da so vrtnice v njem predstavljene v najboljši možni luči. Rožni vrt mora biti lep in privlačen, odprt za javnost, ki jo mora izobraževati in povečevati njeno zanimanje za vrtnice. Poleg naštetih kriterijev prinašajo točke redno in kakovostno vzdrževanje ter uspešno posredovanje informacij o vrtnicah (interpretacija). Sorte morajo biti točno določene in označene s tablicami ali z digitalno aplikacijo – v rozariju Arboretuma Volčji Potok uporabljajo oboje.

Štejejo tudi raznolikost in popolnost zbirke vrtnic in to, kakšen vpliv ima rožni vrt na javnost. Zagotovljena morata biti še osnovni servis za obiskovalce, vključno za tiste, ki so gibalno ovirani, in prometna dostopnost. Pri vseh kriterijih je dobil Arboretum Volčji Potok odlično ali prav dobro oceno.

Rožne vrtove Arboretuma Volčji Potok sta za priznanje predlagali visoki funkcionarki svetovne zveze iz nacionalnih društev iz Italije in Luksemburga.

Vir: Arboretum Volčji potok