Skoči do osrednje vsebine

Ministrici Slovenije in Norveške o krepitvi sodelovanja na področju gozdarstva

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je na dvostranskem srečanju sestala z ministrico za kmetijstvo in hrano Norveške Sandro Borch. Srečanje je potekalo v času zasedanja Odbora za kmetijstvo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Osrednjo pozornost sta ministrici namenili področju gozdarstva in praksam obeh držav pri zagotavljanju prehranske varnosti v državi.
Ministrici stojita in se rokujeta.

Ministrica Irena Šinko in norveška ministrica za za kmetijstvo in hrano Sadra Borsch, | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 2

Ministrici Slovenije in Norveške sta se strinjali, da je gozdarstvo eno najpomembnejših področij, ki združuje obe državi. Sogovornici sta v pogovoru izmenjali stanje in podatke o gozdarstvu, upravljanju gozdov ter usmeritvah pri sprejemanju predpisov.

Ministrica Borch je poudarila, da je Norveška zavezana k sprejetju nekaterih predpisov EU, čeprav ni članica, saj jo k temu zavezujejo mednarodna članstva in dogovori z EU. Ministrica Šinko je povedala, da je Slovenija s Švedsko, Finsko in Avstrijo ustanovila neformalno skupino za pogovore o upravljanju gozdov. Gre namreč za države z zelo velikim deležem gozdov, prav tako pa se vse države v skupini strinjajo glede pomena nacionalnega upravljanja gozdov. Norveška ministrica je v zvezi s tem povedala, da tudi nordijske države sodelujejo na tem področju.

Ministrici sta v pogovoru izpostavili tudi pomen prehranske varnosti v tem času ter kako se državi spopadata s pritiski na cene hrane, večanjem samooskrbe in krepitvijo odpornosti sektorja kmetijstva. Slovenija z raznimi projekti spodbuja delovanje kmetij vseh velikosti, saj to povečuje samooskrbo. Ministrica Šinko je ob tem izpostavila, da je pandemija spodbudila državljane k večjemu poseganju po lokalnih proizvodih in domači pridelavi v okviru zmožnosti gospodinjstev. Predstavila je tudi aktivnosti na področju shem kakovosti in spodbujanja države pri promociji lokalne hrane med potrošniki. Ministrico Borch je med drugim zanimal primer dobre prakse Slovenije na področju zagotavljanja prehranskih rezerv, saj tudi sami vzpostavljajo sistem.