Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji o aktualnih vprašanjih

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je srečala s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji. Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi stališč o aktualnih vprašanjih položaja slovenske narodne skupnosti v Italiji in je del rednega dialoga ministrice z zamejskimi Slovenci.

"Zahvaljujem se vam za predano delo in zagotavljam nadaljnjo podporo Slovenije pri vprašanjih, ki so pomembna za obstoj in nadaljnji razvoj slovenske narodne skupnosti v Italiji. Izjemnega pomena je enotna smer vseh predstavnikov," je poudarila ministrica.

Ministrica Fajon je v pogovorih posebej poudarila pomen čezmejnega sodelovanja in projekta Evropska prestolnica kulture 2025 Nove Gorice in Gorice. "Ta projekt krepi sporočilo o spoštljivem sobivanju in ustvarjalnem sodelovanju vseh prebivalcev na širšem območju," je povedala ministrica in pozvala k čim bolj aktivni vključitvi v projekte.

Predstavniki slovenske skupnosti v Italiji so ministrico seznanili s potekom postopkov predaje Narodnega doma slovenski skupnosti ter o možnostih za ureditev zastopstva slovenske skupnosti v italijanskem parlamentu. Pogovarjali so se o uveljavljanju slovenskega jezika in izzivih nezakonitih priseljencev.

Ministrica se je posebej zahvalila senatorki Tatjani Rojc za opravljeno delo v minulem mandatu v italijanskem Senatu in ji čestitala ob izvolitvi na  parlamentarnih volitvah v Italiji septembra letos.

Senatorka Tatjana Rojc pa se je posebej zahvalila ministrici in slovenski diplomaciji, ki predstavlja vsakdanjega sogovornika in dragoceno pomoč.