Skoči do osrednje vsebine

3. razpis za velike projekte in druge aktualne informacije

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Odprt je 3. razpis za velike projekte v okviru Sklada za inovacije. Rok za prijavo projektov je 16. marec 2023, proračun za sofinanciranje izbranih projektov v okviru tega razpisa pa bo znašal okoli 3 milijarde evrov. Ta razpis se osredotoča na projekte v okviru štirih tem, pri čemer so tri del REPower EU.
  • Inovativna elektrifikacija v industriji in vodik (1 milijarda EUR);
  • Proizvodnja na osnovi čistih tehnologij (podpora proizvodnji komponent in končne opreme, kot so elektrolizerji in gorivne celice, inovativna obnovljiva oprema, shramba energije ali toplotne črpalke) (700 milijonov EUR);
  • »Srednje veliki pilotni« projekti za validacijo, testiranje in optimizacijo visoko inovativnih rešitev (300 milijonov EUR);
  • Splošna dekarbonizacija, ki je na voljo vsem projektom, ki so upravičeni do sredstev Sklada za inovacije, razen tistim, ki spadajo na področje namenskih tem RePowerEU (1 milijarda EUR).

Več informacij glede razpisa za velike projekte in druge aktualne informacije (v angleščini). 

Hkrati vljudno vabimo vse zainteresirane k udeležbi na informativnih dnevih v povezavi s Skladom za inovacije, ki bosta potekala 29. in 30. novembra 2022 in ju organizirata Generalni direktorat Evropske komisije za podnebne ukrepe (angleško The Directorate-General for Climate Action - DG CLIMA) ter Evropska izvajalska agencija za podnebje, infrastrukturo in okolje (angleško The European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency - CINEA). Informativna dneva bosta potekala v obliki spletinarjev, in sicer:

  • november 2022, s pričetkom ob 14.00: Seminar o naučenih lekcijah iz 2. razpisa za velike projekte;
  • november 2022, z začetkom ob 10.00: Informativni dan, ki naslavlja obseg tem in merila za dodelitev sredstev (dopoldanski del), medtem ko bosta popoldne predstavljeni metodologiji 'Relevantni stroški in 'Izogibanje emisijam toplogrednih plinov'.

Za spremljanje informativnih dni je potreba prijava (v angleščini). 

Razvijalce projektov opozarjamo tudi na NER 300, nov brezplačni finančno-svetovalni instrument Evropske investicijske banke in Evropske komisije. Cilj tega instrumenta je izboljšati bančnost nizkoogljičnih projektov v zgodnjih fazah, hkrati pa povečati njihove možnosti za pridobitev financiranja iz Evropske investicijske banke in drugih evropskih shem financiranja. Upravičeni sektorji: obnovljivi viri energije, zajem, shramba in uporaba ogljika, pametni energetski sistemi ter shranjevanje energije.

Za več informacij v zvezi s Skladom za inovacije se lahko obrnete na nacionalno kontaktno točko.