Skoči do osrednje vsebine

Polaganje venca v spomin umrlim Slovencem v Italiji

Veleposlanik Slovenije v Italiji Matjaž Longar, obrambni ataše brigadir David Humar in pooblaščena ministrica Tina Kokalj so 27. oktobra položili venec ob spomeniku na pokopališču Prima Porta v Rimu v spomin umrlim Slovencem (Nanoške žrtve) ter ob spominski tabli nekdanjega diplomata slovenskega rodu Cirila Kotnika na ulici Salaria v Rimu.

Veleposlanik Longar in brigadir Humar sta 31. oktobra 2022 položila venec tudi ob spomeniku in kostnici na pokopališču v Sansepolcru ter 2. novembra 2022 pri spominskem obeležju na pokopališču v Barletti.

Pred tem je pooblaščena ministrica Kokalj 29. septembra 2022 s predstavniki neapeljske občine pri spominski tabli, postavljeni leta 2014 v sodelovanju Veleposlaništva Slovenije v Rimu in Občine Neapelj, obeležila spomin na slovensko-neapeljskega protifašista Miroslava Žvaba. Prav tako se je 9. oktobra 2022 udeležila komemoracije padlim žrtvam vseh narodnosti na pokopališču v Follini skupaj z veleposlanico Slovaške ter predstavniki Češke, Avstrije in Slovenije.