Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na obisku v Urugvaju o priložnostih za nadgradnjo sodelovanja med državama

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Montevideu srečala z namestnico ministra za zunanje zadeve Vzhodne republike Urugvaj Carolino Ache Batlle. V pogovorih sta izrazili interes za okrepitev sodelovanja med državama.

"Prihodnje leto bo minilo 30 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Urugvajem. Zato upam, da bomo ob tej priložnosti okrepili naše sodelovanje. Veliko priložnosti in potenciala je predvsem na področju digitalizacije, umetne inteligence in zelenih tehnologij," je v pogovorih poudarila ministrica Fajon.

Slovenija in Urugvaj delita podobne poglede na številna mednarodna vprašanja, predvsem v okviru mednarodnih organizacij. Fajon in Batlle sta v pogovorih naslovili še III. Srečanje zunanjih ministrov EU in Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav, ki je potekalo 27. oktobra 2022 v Argentini, in sodelovanje EU z regijo.

Ministrica Fajon se je v okviru obiska v Urugvaju srečala tudi z izvršnim direktorjem Agencije za spodbujanje izvoza in investicij Urugvaj XXI Sebastianom Rissom, s katerim sta govorila predvsem o priložnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja.

V ospredju pogovorov ministrice ter podpredsednice republike in predsednice Senata Beatriz Agrimon so bili dvostranski odnosi med državama, s posebnim poudarkom na potencialu parlamentarne diplomacije. Sogovornici sta poudarili tudi pomen multilateralizma ter vlogo in opolnomočenje žensk.

Svoj obisk v Urugvaju je ministrica zaključila na srečanju s predstavniki slovenske skupnosti. Prvemu slovenskemu prekmurskemu društvu, ki je najstarejše slovensko društvo v regiji in šteje več kot 150 članov, se je zahvalila za skrb za ohranjanje slovenskih korenin in kulture, saj je prav to tisto, kar nas kljub veliki geografski razdalji združuje.