Skoči do osrednje vsebine

Projekt adaptacije enote za gašenje gozdnih požarov z vozili za delovanje v tujini prestal evalvacijo

Uprava za zaščito in reševanje je bila strani Evropske komisije (angleško The Department for Civil Protection and Humanitarian Aid Operations - DG ECHO) obveščena, da je prijava projekta adaptacije enote za gašenje gozdnih požarov z vozili za delovanje v tujini uspešno prestala evalvacijo.

DG ECHO bo financiral aktivnosti, ki bodo pripomogle k večji samozadostnosti enote v tujini, ki vključuje dodatno usposabljanje poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz nabora Severno-Primorske in Obalno-kraške regije ter nakup osebne zaščitne opreme, opreme za dvig avtonomije delovanja in samozadostnosti v tujini, podpornih vozil in sredstva za zagotavljanje komunikacij na terenu.

Cilj projekta je organiziran, opremljen in usposobljen »modul« v skladu z zahtevami Mehanizma Civilne zaščite EU (angleško The European Union Civil Protection Mechanism - EUCPM), ki bo vključen v Evropski nabor za nujni odziv (angleško European Civil Protection Pool - ECPP), pri čemer bo zagotovljeno oženje vrzeli takega tipa enot v regiji, še posebej z območjem delovanja, ki obsega Zahodni Balkan.

Projekt bo imel komplementarne učinke na krepitev nacionalnih zmogljivosti za gašenje gozdnih požarov, hkrati pa bo odpravil pomanjkljivosti, ki so bile prepoznane med napotitvijo slovenske enote za gašenje gozdnih požarov v Severno Makedonijo avgusta 2021. Projekt nadaljuje dobro prakso Uprave za zaščito in reševanje na tem področju, saj sta bili v ECPP vključeni že Enota za iskanje in reševanje iz jam (Slovenian Cave Search and Rescue team - SI CaveSAR) v letu 2018 in Enota za prečrpavanje večjih količin vode ob poplavah (angleško Slovenian High Capacity Pumping team - SI HCP) v letu 2021. Vrednost tega projekta je 1.607.110,00 EUR od katerega bo DG ECHO sofinanciral 999.432,79 EUR.

V ozračju dim, pred nami gasilec, ki pogleduje na opustošeno pokrajino.

Požar v naravnem okolju, Severna Makedonija 2021. | Avtor: Matjaž Domijan

1 / 2