Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na obisku v Argentini izrazila interes za okrepitev dvostranskega sodelovanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Buenos Airesu srečala z ministrom za zunanje zadeve, mednarodno trgovino in verstva Argentinske republike Santiagom Cafierom. Razpravljala sta o krepitvi in razvoju dvostranskih odnosov med državama, sodelovanju v okviru mednarodnih organizacij, aktualnih globalnih in regionalnih vprašanjih ter o krepitvi odnosov med Evropsko unijo ter Latinsko Ameriko in Karibi.

Ministrica Fajon je v pogovoru z ministrom Cafierom izrazila interes za okrepitev dvostranskega sodelovanja med državama, tako na političnem kot gospodarskem področju. Prav tako se je ministru Cafieru v imenu Slovenije zahvalila za vso podporo in pomoč, ki jo Argentina nudi slovenski skupnosti. Ministra sta v okviru srečanja podpisala dva sporazuma: 1.) Sporazum o gospodarskem sodelovanju, ki bo omogočil poglobitev gospodarskih odnosov med državama, razvoj gospodarskega sodelovanja na področjih vzajemnega interesa in ustanovitev Skupne komisije o gospodarskem sodelovanju med državama; in 2.) Sporazum o programu delovnih počitnic, ki bo mladim med 18. in 30. letom olajšal potovanje in bivanje v državi pogodbenici in ponudil priložnost, da si pridobijo delovne izkušnje ter spoznajo jezik, kulturo ter življenje v državi gostiteljici.

Ministrica Fajon se je srečala tudi s predsednikom Odbora za zunanje odnose v argentinskem nacionalnem Kongresu Eduardom Valdesom. V pogovorih sta se osredotočila predvsem na aktualne globalne in regionalne teme, poslanke pa so zanimale tudi teme enakosti spolov in feministične zunanje politike. Ministrica je obiskala še Argentinski svet za mednarodne odnose (angleško Argentine Council for International Relations - CARI).


Ob koncu obiska se je ministrica Fajon srečala tudi s predstavniki živeče slovenske skupnosti v Buenos Airesu in slovenskimi častnimi konzuli v Argentini, danes pa še praznovanja 55. obletnice Slovenskega doma Pristava in 67. slovenskega dne v Argentini pod sloganom "Slovenec sem, Slovenec čem ostati".  "V Argentini ste mnoge Slovenke in Slovenci našli svoj drugi dom. Zahvaljujem se vam, da že toliko desetletij ohranjate slovensko identiteto ter širite našo kulturo in tradicijo. S tem veliko prispevate k prepoznavnosti Slovenije v Argentini," je poudarila ministrica Fajon, ki bo svoj obisk Latinske Amerike zaključila jutri v Urugvaju.