Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko: »Za socialni razvoj podeželja in zagotavljanje prehranske varnosti so ključni mladi«

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je danes gostila predstavnike evropske letne ministrske konference »Mir in kmetijstvo«, ki jo je letos organizirala Slovenija. Na konferenci so, poleg ministrice Irene Šinko, sodelovali tudi predstavniki delegacij Bolgarije, Estonije, Poljske, Latvija, Litve, Madžarske, Moldavije, Nemčije, Romunije, Slovaške, Gruzije, Ukrajine, predstavniki Ekonomsko-socialnega sveta in neprofitnega združenja »Kruh miru«.
Oba ministra pred zastavami. V rokah držita kruh.

Ministrica Irena Šinko in slovaški minister Samuel Vlčan. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Glavna tema letošnje evropske konference »Mir in kmetijstvo« je bila Zagotavljanje prehranske varnosti z vidika socialnega razvoja podeželja. Dogodek je potekal v Centru biotehnike in turizma Grm v Novem mestu, ki je udeležencem pripravili topel sprejem. Ministrica Irena Šinko je ob tej priložnosti dejala, da je projekt zelo pomemben v teh časih, ko vidimo, da mir ni samoumeven in se moramo zanj zelo truditi. »Taki projekti so zelo pomembni, moramo jih nadaljevati in spodbujati, da bi tudi na tak način prispevali k miru. Želim si, da bi se ta Kruh miru in njegovo sporočilo, širilo po vsem svetu in da bi mir postal vrlina, za katero bi skrbeli vsi in se ravnali v tej smeri«.

V svojem uvodnem nagovoru na konferenci je ministrica Irena Šinko poudarila, da pobuda predstavlja platformo za čezmejni dialog med politiko in civilno družbo in tako omogoča boljše sodelovanje v kmetijstvu, pa tudi širše. Tema današnjega dogodka je Zagotavljanje prehranske varnosti z vidika socialnega razvoja podeželja, zato je zagotavljanje socialne varnosti ena od temeljnih elementov za ohranjanje in razvoj kmetij. »S socialnim razvojem podeželja postane kmetijstvo odporno in konkurenčno, podeželje pa privlačno za mlade prevzemnike. V Sloveniji se delež nosilcev kmetijskih gospodarstev, starejših od 65 let, povečuje hitreje kot v evropskem povprečju«. Zato se po besedah ministrice zavedamo, da bodo le mladi kmetje zmožni zagotavljati zadostno preskrbo s kakovostno in trajnostno pridelano hrano. »Zato bomo tudi v prihodnjem programskem obdobju, tako kot v obdobju, ki se izteka, mlade kmete podpirali s podporami na obeh stebrih skupne kmetijske politike, poseben poudarek bo tudi na prenosu specifičnih znanj, ki jim jih primanjkuje«.

V okviru razprave so predstavniki delegacij predstavili svoja stališča glede trenutnih razmer na kmetijskih trgih in vpliva na prehransko varnost Evrope. Slednja je trenutno odvisna tudi od razmer v Ukrajini, ki si kljub vojnim in negotovim razmeram prizadeva za ohranitev kmetijske proizvodnje ter za nemotene logistične povezave. Trenutne razmere na kmetijskih trgih zaznamuje rast vhodnih stroškov (zlasti visoke cene energije ter gnojil). V razpravi so se dotaknili tudi socialnega razvoja podeželja. Podeželjska območja se namreč soočajo s številnimi izzivi. Te naslavlja tudi Dolgoročna vizija za podeželska območja do leta 2040. Podeželje se namreč sooča z nezadostno infrastrukturno in digitalno povezljivostjo, slabšim dostopom do storitev ter manj privlačnimi delovnimi mesti.

Pred začetkom konference je potekal tudi blagoslov kruha miru, ki ga je ministrica Irena Šinko po koncu konference predala slovaškemu ministru za kmetijstvo Samuelu Vlčanu. Slovaška namreč od Slovenije prevzema organizacijo dogodka prihodnje leto, ko bo gostiteljica ministrske konference »Mir in kmetijstvo«. Ministrica Irena Šinko je slovaškemu kolegu zaželela vse dobro in uspešno pri organizaciji naslednje konference.