Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar v Doberdobu, Bazovici in Rižarni položila vence

Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije Vesna Humar je včeraj, 27. oktobra 2022, v luči dneva spomina na mrtve v imenu Republike Slovenije položila vence v Doberdobu, Bazovici in Rižarni.
Džravna sekretarka položila venec v Rižani. Stoji pred spominsko ploščo, pod njo lovorjev venec.

Državna sekretarka položila venec v Rižani. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu

1 / 3

Ob spomeniku bazoviškim junakom je državna sekretarka Humar poudarila, da ta kamniti pomnik simbolično ohranja spomin ne le na štiri žrtve prvega tržaškega procesa, temveč na številne aktivistke in aktiviste, ki so bili kot člani odporniških organizacij pred drugo svetovno vojno pionirji evropskega antifašizma: "Ob kamnitem pomniku  je še kako živ tudi pomnik v srcih tržaških Slovencev in vseh Slovencev v Italiji. Pomembno pa je, da se tega pomembnega dela zgodovine bolj zavemo tudi v matični državi." Državna sekretarka Humar je omenila nedavno pobudo društva TIGR Primorske, da se spomenik članom organizacije postavi tudi v Novi Gorici ter da se spominu nanje posveti poseben dan. Prav tako je poudarila pomen prizadevanj, da bi pomnik v Bazovici dobil status kulturnega spomenika nacionalnega pomena. 

"Spomin je zimzelen kot lovor, ki ga spletamo v vence. Je slovesen kot trobojnica, s katero lovor povežemo. Spomin je morda najmočnejša sila na svetu," je državna sekretarka Humar poudarila ob nagovoru na slovesnosti v tržaški Rižarni. Ob spoznanju, da sta Slovenija in Italija prijateljski državi ter da na obmejnem prostoru slovensko, italijansko in furlansko govoreči ter priseljenci iz drugih kulturnih okolij ne le mirno sobivajo, ampak skupaj ustvarjajo in snujejo projekte za prihodnost, med katerimi izstopa Evropska prestolnica kulture v Novi Gorici in Gorici, je treba zgodovinski spomin, tudi če težak in boleč, vendarle ohraniti: "Internirancem v Rižarni je bil spomin tudi upanje - da se bosta vrnila veselje in ljubezen, da se bodo vrnili domov. Če  se nam včasih zazdi, da se nad Evropo zbirajo temni oblaki, se vedno lahko naslonimo na spomin. Spomin bo zdržal." 

Ob zaključku slovesnosti je državna sekretarka podpisala knjigo gostov v muzeju ob Rižarni. 

V Doberdobu je državna sekretarka položila venec pred spomenik žrtvam prve svetovne vojne, v Bazovici se je poklonila spominu na tam preminule s položitvijo venca k spomeniku Bazoviškim junakom in na tamkajšnjem pokopališču. Ob koncu se je državna sekretarka udeležila še komemoracije v Rižarni, kjer je prav tako položila lovorjev venec na spominsko ploščo slovenskim žrtvam v koncentracijskem taborišču Rižarne.