Skoči do osrednje vsebine

Slovenski policiji se pridružuje nova generacija študentov Višje policijske šole. Dobrodošli!

Pred vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjanom Lindavom je slovesno zapriseglo 127 študentov šeste redne generacije Višje policijske šole (VPŠ) in štirje kandidati iz preteklih let. Policisti bodo že kmalu razporejeni na delo, in sicer na območja vseh osmih policijskih uprav.

Poleg kandidatov za policiste je zaključek svojega izobraževanja danes slavnostno obeležilo tudi 67 policistov, ki so se kot izredni študenti doizobraževali na VPŠ in s tem pridobili zahtevano višjo strokovno izobrazbo. 

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav je vsem policistom, ki so zaključili študij na VPŠ, čestital za pridobljeni naziv in jim zaželel dobrodošlico v naših vrstah. V svojem nagovoru je izrazil upanje, da bodo kljub zahtevnosti tega poklica spoznali tudi vse njegove lepe plati. Nagovoril pa je tudi predavatelje in inštruktorje Policijske akademije ter jih pohvalil, da so študente v dveh letih šolanja zelo dobro pripravili, jim predali svoje bogato znanje in izkušnje ter jih usposobili za tehnično in fizično zahtevna izvajanja policijskih pooblastil, da bodo lahko varno in uspešno opravljali naloge, ki jih čakajo.

Diplome sta rednim študentom in kandidatom iz preteklih let ter študentom, ki že opravljajo delo v policiji, vendar so s študijem na VPŠ pridobili dodatno izobrazbo, podelila direktor Policijske akademije mag. Ivo Holc in ravnatelj VPŠ mag. Ivan Celestina ter jim ob tem čestitala za uspešno opravljene študijske obveznosti in zagovor diplomskih del. Po besedah mag. Celestine so bili študenti izjemno zagnani in visoko motivirani za sodelovanje v izobraževalnem procesu.

Ravnatelj VPŠ mag. Celestina je skupaj z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjanom Lindavom podelil priznanja za najboljši študijski rezultat in za najboljše diplomsko delo.

Priznanje za najboljši študijski rezultat oziroma najvišjo povprečno oceno 9,39 je prejela študentka Katja Špiclin Kodelič. Za najboljše diplomsko delo pa je priznanje prejel študent Jan Črešnik, ki je svoje delo na temo "Vizualni sistem za preprečevanje vožnje v napačno smer na avtocestah in hitrih cestah" pisal pod mentorstvom predavateljice VPŠ Stelle Straus in somentorstvom predavatelja Rafaela Pečjaka. Vsem naštetim iskreno čestitamo!

V imenu vseh diplomantov je spregovorila policistka Sara Novak, diplomantka 6. generacije. Zahvalila se je vsem na akademiji, ki so jih vodili skozi proces izobraževanja, pa tudi vsem staršem in najbližjim, za podporo pri študiju. "Dve leti šolanja na Višji policijski šoli v Tacnu sta bili zanimivi, dinamični in za nas odlična predpriprava za vstop v svet poklica policist. Brez dvoma sta ti dve leti na tak ali drugačen način zaznamovali prav vsakega izmed nas in nam dali nekaj, česar se ne da kupiti ali naučiti v šoli. Ne bi rekla, da smo s tem dogodkom nekako zaključili to poglavje, saj se naša pot šele dobro začenja. Pot, ki bo polna novih izkušenj, izzivov, preprek in ovir, za katere pa, verjamem, da jim bomo kos. Če verjamemo vase, nam lahko uspe čisto vse," je povedala in nazadnje sklenila: "Če bi bil danes zadnji dan našega življenja, bi hoteli početi to, kar nameravamo početi danes? Prepričana sem, da bi prav vsak izmed nas na to vprašanje odgovoril pritrdilno. Kajti edini način, da delo opraviš izjemno, je, da delaš to, kar si sam želiš in kar delaš s srcem."

Diplomantke in diplomante Višje policijske šole je nagovorila tudi ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, ki je izrazila veselje, da so se odločili za poklic policista. "Iz prve roke vam lahko povem, da je to najlepši poklic na svetu. Seveda - je zahteven in odgovoren, tudi naporen. A hkrati prinaša neizmerno osebno zadovoljstvo in pomirjenost, ko konec delovnika pomisliš, koliko ljudem si pomagal, jim olajšal njihovo stisko ali strah in jim predvsem dal vedeti, da niso sami. To je tisto, kar šteje", je povedala ministrica in nadaljevala: "A ne bom le olepšavala vaše nadaljnje poti – čakajo vas tudi preizkušnje, morda skušnjave. Zato od vas pričakujem le eno: da boste sleherni dan sledili edini pravi in možni poti – to je pot strokovnosti, zakonitosti in spoštovanja človekovih pravic. Tudi ko boste imeli slab dan (verjemite, prišli bodo tudi taki dnevi), ko boste morda utrujeni ali v dvomu, mora biti vaše primarno vodilo zagotavljanje varnosti, krepitev pravne države in varovanje vseh človekovih pravic – brez izjeme. Tu sem vedno zelo jasna in nepopustljiva in od tega ne sme biti nikakršnega odstopanja. Res je, vsi smo samo ljudje, a vi ste poleg tega tudi policisti. Vrednote in vrline, ki jih poosebljate, ko oblečete modro uniformo, od vas avtomatično zahtevajo več in bolje."

Študij je v Višji policijski šoli potekal dve leti, večinoma na Policijski akademiji, v času epidemije pa tudi na daljavo. Policijsko taktiko so kandidati spoznavali v Vadbenem centru Gotenica, poleg tega pa so se dvajset tednov (vsako leto po deset) praktično izobraževali tudi na policijskih postajah.