Skoči do osrednje vsebine

Sestanek predsednika vlade z generalnim direktorjem ZPIZ in predsednikom ZDUS

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes sestal z generalnim direktorjem Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijanom Papežem in predsednikom Zveze društev upokojencev Slovenije Janezom Sušnikom.

Po sestanku je premier izpostavil, da se vsi ukrepi, o katerih govorimo kot predčasnih, financirajo iz proračuna in ne posegajo v pokojninsko blagajno. "Teh ukrepov bo v letošnjem letu za približno 90 milijonov, od tega jih bo polovica kot predčasna uskladitev, polovica pa v obliki energetskega dodatka, ki je odvisen od višine pokojnine. Se pravi polovica denarja v nominalnih zneskih gre za najranljivejše, polovica denarja pa vsem enako glede na njihove pokojnine," je pojasnil predsednik vlade.

Vlada je namreč na današnji seji sprejela predlog interventnega zakona, po katerem bi pokojnine s predčasno uskladitvijo za 4,5 odstotka dvignila že novembra. Tako generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijan Papež kot predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik sta pozdravila ukrep vlade za uskladitev pokojnin že v letošnjem letu.