Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. oktobra 2022.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Brežice

Ob 0.45 so na Libni, občina Krško, vodniki Zveze reševalnih psov Slovenije Dolenjske in Skupina za iskanje pogrešanih oseb KZS pričeli z iskanjem pogrešane osebe. Osebo so našli nepoškodovano v jutranjih urah

Izpostava Kranj

Ob 17.22 se je pod Medvedovo koto, občina Gorje, izgubila planinka. Gorski reševalci GRS Radovljica so osebo našli in nepoškodovano pospremili do njenega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.19 sta v Žadovinku, občina Krško, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili bateriji na vozilih in počistili iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Krško so eno osebo oskrbeli na kraju, eno pa prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 13.37 se je na gorenjski avtocesti pred izvozom Kranj zahod v smeri Jesenic, občina Kranj, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo. Pri tem je ostal poškodovan voznik ujet v vozilu. Gasilci GARS Kranj so kraj dogodka zavarovali, s tehničnim posegom voznika rešili iz vozila, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanca, na vozilu odklopili akumulator, sanirali razlite tekočine in pomagali pri nalaganju vozila na vlečno vozilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.27 sta na Ljubljanski cesti na Dobu, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 7.38 sta na primorski avtocesti med Logatcem in Vrhniko na viaduktu Verd, občina Vrhnika, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na osebnem vozilu in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Mimo vozeči reševalci ZD Logatec so lažje poškodovanega voznika na kraju pregledali.

Ob 11.00 sta v križišču Šmartinske ceste in Kajuhove ulice v Ljubljani trčili osebni vozili, pri čemer se je lažje poškodovala ena oseba. Gasilci GB Ljubljana pregledali situacijo in izvedli cestnoprometno zavarovanje.

Ob 15.56 so na Šmartinski cesti v Ljubljani verižno trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so eno lažje poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Ob 15.56 so na regionalni cesti Ribnica–Kočevje pri Gornjih Ložinah, občina Kočevje, verižno trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Kočevje so eno lažje poškodovano osebo pregledali na kraju.

Ob 20.31 sta na avtocesti med Vrhniko in Brezovico, občina Vrhnika, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje goriva iz poškodovanega rezervoarja, prečrpali preostalo gorivo v nepoškodovan rezervoar, posuli po vozišču izteklem gorivu in očistili vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.11 sta na Šmarješki cesti v Novem mestu, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj, posuli razlite motorne tekočine in usmerjali promet do prihoda policije. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so eno poškodovano osebo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 2.01 so v kraju Brezje pri Dovškem, občina Krško, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGE Krško in PGD Senovo so saje pogasili, odstranili pregreto izolacijo in pogasili tleče dele okoli dimnika.

Izpostava Celje

Ob 13.40 so na Cesti v Laško v Celju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Zagrad-Pečovnik so zavarovali kraj dogodka, nadzorovali izgorevanje saj in očistili dimniško tuljavo. Lastniku so prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.10 se je v naselju Poljubinj, občina Tolmin, zaradi tehnične okvare močno dimilo iz transformatorske postaje. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali območje in počakali, da so delavci Elektra Primorske odpravili napako.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 10.49 je v naselju Vinska Gora v občini Velenje, pod nadstreškom gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Vinska Gora, Bevče in Velenje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili akumulator in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.02 se je na Zaloški cesti v Ljubljani na železniški progi kadilo iz petih tovornih vagonov za prevoz premoga. Zaposleni na Slovenskih železnicah so te vagone premaknili na stanski tir. Gasilci GB Ljubljana, PGD Zalog-Sp. Kašelj, Zg. Kašelj in Zadobrova so vagone zalili z vodo in nato vagone pregledali s termovizijsko kamero. Vagone so zalivali, dokler ni bila več zaznana povišana temperatura.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 16.00 je na Cesti k Tamu v Mariboru gorelo v kovinskem zabojniku. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

 

Eksplozije

Izpostava Ljubljana

Ob 11.25 je v Zabrvi, občina Ig, prišlo do eksplozije plina pri štedilniku v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Ig so zaprli jeklenko plina odklopili elektriko ter do prihoda reševalcev nudili pomoč poškodovani stanovalki.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 9.09 so na Trubarjevi cesti v Šentjerneju, delavci pri gradbenih delih na cesti pretrgali plinsko cev. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj, zaprli glavni ventil in ustavili uhajanje plina, skupaj z policisti evakuirali vrtec, ki je v neposredni bližini dogodka in opravili meritve plinov. Za dokončno odpravo okvare je poskrbel vzdrževalec plinskega omrežja. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 6.21 so na Kidričevi cesti v Velenju, gasilci PGD Velenje z absorbentom posuli in odstranili oljni madež na prometni površini.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.40 so gasilci GB Ljubljana odšli na včerajšnje onesnaženja potoka v Spodnjih Pirničah, občina Medvode. Gasilci so opravili detekcijo ogljikovodikov in ph potoka. Odčitki so bili v mejah normale.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.45 so v naselju Volčja Draga, občina Renče-Vogrsko, na gradbišču nadvoza nad železniško progo našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovsko granato kalibra 102 mm, mase 13 kg in topovski vžigalnik 149 mm, mase 4 kg. Najdbi sta italijanskega izvora in izhaja iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 16.22 je sprehajalka v Solkanu, občina Nova Gorica, v bližini železniške postaje našla neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovski vžigalnik kalibra 75 mm, mase 0,5 kg, italijanske izdelave in topovski vžigalnik kalibra 80 mm, mase 0,65 kg, avstrijske izdelave. Najdbi izvirata iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.09 so na Šercerjevi cesti v Velenju, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 10.21 je na Nazorjevi ulici v Kranju, oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu za invalide. Gasilci GARS Kranj so osebo s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.35 je v ulici Ob potoku v Škofljici v stanovanju v drugem nadstropju iztekala voda. Gasilci PGD Škofljica so preko balkona vstopili v stanovanje, zaprli ventil ter posesali vodo.

Ob 8.53 je na Golem Brdu, občina Medvode, iztekala voda v garažo. Gasilci PGD Preska-Medvode so prečrpali vodo, delavci komunalnega podjetja so zaprli ventil.

Ob 12.58 so na Trgu Prekomorskih brigad v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom skozi okno vstopili v stanovanje v prvem nadstropju večstanovanjske stavbe, od znotraj odprli balkonska vrata in z balkona rešili mamo, ki jo je otrok po nesreči zaprl ven.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.34 je prišlo do okvare dvigala v Psihiatrični bolnišnici v Idriji, v katerem je ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Idrija so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in osebo rešili na prosto.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.08 se je na Šmihelski cesti v Novem mestu na parkirišču voznici zaklenilo vozilo, v katerem je ostal otrok. Gasilci GRC Novo mesto so vozilo odprli in otroka izročili materi.

Ob 21.01 so v Dolenji vasi pri Mirni Peči gasilci PGD Hmeljčič nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP in nato reševalcem nudili pomoč pri prenosu osebe v reševalno vozilo.

Izpostava Ptuj

Ob 14.53 so v Destrniku na zahtevo policije gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem je bila preminula oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.35 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto izklopili dvigalo v večstanovanjski stavbi in iz njega rešili dve osebi. O okvari je bil obveščen serviser.