Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. oktobra 2022.

Potres

Ob 1.41 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,6 v bližini Črnomlja, 69 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Semiča, Ručetne Vasi in Petrove Vasi. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.30 sta na Ljubljanski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 13.32 sta na Kidričevi cesti v Škofji Loki trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in očistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.27 je v Zalogu pri Moravčah, občina Moravče, kombinirano vozilo zdrsnilo v potok Drtijščica. Gasilci CZR Domžale in PGD Moravče so zavarovali kraj dogodka, vozilo izvlekli na cesto, odklopili akumulator in posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 14.38 se je na glavni cesti med Črešnjevcem in Laporjem, občina Slovenska Bistrica, prevrnilo osebno vozilo s prikolico. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli iztekle motorne tekočine in poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Slovenska Bistrica.

Ob 14.53 sta na Šolski ulici v Selnici ob Dravi trčili osebni vozili. Gasilci GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulator, preprečili nadaljnje iztekanje motornih tekočin ter jih nevtralizirali. V nesreči so bile poškodovane tri osebe.

Ob 14.59 sta na avtocesti v bližini naselja Dogoše, občina Maribor, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so nudili pomoč dežurnim delavcem DARS pri zavarovanju kraja dogodka, očistili iztekle motorne tekočine ter odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.57 sta na hitri cesti Selo – Vogrsko, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Ajdovščina in JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka ter iz vozila s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.27 se je na cesti Novo mesto–Metlika pri Koroški vasi, občina Novo mesto, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo postavili na kolesa, posuli in očistili razlite motorne tekočine ter pomagali vlečni službi pri nalaganju vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so na kraju oskrbeli eno osebo in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 22.08 sta pri naselju Senožeče, občina Divača, trčili osebni vozili. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih ter nudili pomoč policiji. Ena oseba se je lažje poškodovala.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.42 je na Plešivcu, občina Velenje, zagorel zapuščen objekt. Gasilci PGD Škale in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 11.32 je na Travniški ulici v Celju zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE in PGD Lokrovec–Dobrova so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar v predelu motorja, odklopili akumulator in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.33 je zagorelo osebno vozilo v Goričanah v občini Medvode. Požar, ki je v celoti uničil vozilo, so pogasili gasilci PGD Preska Medvode.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 15.35 so ob Cesti dveh cesarjev v Ljubljani opazili dim. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Trnovo so požar, ki je zajel kup vejevja in odpadkov, pogasili, posamezna žarišča zalili z vodo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 21.40 so v romskem naselju Smrekec v Grosuplju goreli odpadki na površini dveh kvadratnih metrov, ki so jih pogasili gasilci PGD Grosuplje.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 13.52 je na Jadranski cesti v Ankaranu v stanovanju pri menjavi poškodovane jeklenke puščal plin. Gasilci JZ GB Koper so preventivno pregledali prostore z merilnikom plina in jih prezračili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.39 je v bližini naselja Renče, občina Renče–Vogrsko, občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila tri topovske granate skupne mase 9,4 kilogramov, avstrijske in italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.07 so v ulici Pot Celjskih grofov v Rogatcu gasilci PGD Rogatec s tehničnim posegom izvlekli osebno vozilo iz obcestne brežine.

Izpostava Kranj

Ob 07.10 so na Kopališki cesti v Radovljici gasilci PGD Radovljica izčrpali vodo iz kletnih prostorov objekta.

Ob 8.33 so na Ulici Viktorja Kejžarja na Jesenicah gasilci GARS Jesenice izčrpali in posesali vodo iz jaška dvigala.

Ob 11.44 so na Deteljici v naselju Bistrica pri Tržiču, občina Tržič, v okvarjenem dvigalu stanovanjskega objekta ostali ujeti osebi. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom osebi rešili, dvigalo izklopili in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.03 so na Kajuhovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 14.09 so na Beblerjevem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem se je nahajala obolela oseba.

Izpostava Maribor

Ob 19.55 je v Makedonski ulici v Mariboru iz radiatorja iztekala voda in zamakala v spodnje stanovanje. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.54 so v bližini Kanalskega vrha, občina Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili več podrtih dreves.

Ob 16.29 je na Ulici Andreja Gabrščka v naselju Šempeter pri Gorici, občina Šempeter–Vrtojba, voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Vodo so prečrpali gasilci PGD Šempeter.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.02 se je v objektu na Šmarješki cesti v Novem mestu pri polnjenju pregreval akumulator na viličarju. Gasilci GRC Novo mesto so vozilo odstranili iz objekta in ga pregledali s termovizijsko kamero. Do požara ni prišlo.

Ob 9.09 je na Seidlovi cesti v Novem mestu kombinirano vozilo obviselo na udarni jami parkirišča. Gasilci GRC Novo mesto so z dvižnimi blazinami vozilo dvignili in zavarovali mesto udora. Obveščene so bile pristojne službe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/