Skoči do osrednje vsebine

Projekcija digitalno restavrirane verzije filma V kraljestvu Zlatoroga se je zaključila z bučnim aplavzom

V torek, 18. oktobra je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v organizaciji Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu Republike Slovenije potekala slavnostna premiera digitiziranega in digitalno restavriranega prvega slovenskega dolgometražnega dokumentarno igranega nemega filma iz leta 1931 V kraljestvu Zlatoroga režiserja Janka Ravnika.

Uvodnemu nagovoru direktorja Arhiva Republike Slovenije, dr. Bojana Cvelfarja, je sledila izjemno zanimiva zgodba o nastajanju filma, ki jo povzel in predstavil Jure Longyka. V nadaljevanju je direktor fotografije, Rado Likon, na kratko spregovoril o sami restavraciji filma v laboratoriju LʼImagine Ritrovata (Bologna). Za ponazoritev predstavljenih posegov je bil predvajan kratek predstavitveni film stanja pred in po restavratorskem posegu, ki ga je pripravil sodelavec Slovenskega filmskega arhiva Borut Jurca.

Nepozabno glasbeno vzdušje nemega filma V kraljestvu Zlatoroga je pričaral avtor glasbene spremljave in pianist Andrej Goričar skupaj s tremi odličnimi glasbeniki Matejem Hassom (violina), Jakobom Bobkom (klarinet) in Milanom Hudnikom (violončelo).